• inspectorii OJPC Bacău au aplicat amenzi de 20 de milioane de lei, au oprit de la vînzare temporar 5.000 de litri de apă minerală și au descoperit fără autorizații cinci comercianți de carbogazoase
Inspectorii de la Oficiul Județean pentru Protecția Consumatorului (OJPC) din Bacău au desfășurat un amplu control printre comercianții de apă minerală din județ. „Verificările au urmărit cu precădere modul în care este depozitată apa minerală, dacă se respectă condițiile igienico-sanitare și modul în care etichetele îi informează corect pe potențialii clienți”, ne-a declarat Sorin Elisei, director executiv la OJPC Bacău. În timpul raidului s-au avut în vizor 16 agenți economici care vînd apă minerală. În ceea ce privește calitatea apei minerale, inspectorii de la Protecția Consumatorului nu au găsit probleme legate de calitatea acesteia, dar în schimb, mulți patroni depozitau baxurile cu apă în condiții total insalubre. La SC Rio Bucovina Distribution SRL București, cu punct de lucru în Bacău, au fost găsite abateri de la normele igienico-sanitare la depozitarea apei minerale. „La data controlului bax-urile cu ape minerale erau depozitate împreună cu alte produse alimentare perisabile, sau depozitate în vecinătatea produselor cu termen de valabilitate expirat și a celor cu caracteristici calitative necorespunzătoare și returnate din rețeaua comercială. În vecinătatea apelor minerale s-au mai găsit ulei de motor și cauciucuri pentru mașinile unității”, a mai spus Sorin Elisei.
Nici în ceea ce privește modul de informare al cumpărătorilor, patronii nu erau puși la punct. Apa minerală „Zizin”, „Poiana Negri” și „Dorna” nu avea pe etichetă inscripționată complet denumirea produsului, iar apa minerală carbogazificată „Lithinia” avea scrisul pe etichetă neuniform și nici numărul avizului sanitar de la Ministerul Sănătății, care să ateste că are rol în tratarea anumitor boli.
Societățile Padvis Grup SRL Bacău, Balcopad SRL Bacău, Viorica Alim SRL Bacău, AF Atreji Ileana Palanca și AF Balaj Mirea Agăș nu aveau autorizații de funcționare. „Controlul s-a încheiat cu aplicarea a 16 amenzi în valoare de 20 de milioane de lei. Au fost retrași temoporar de la vînzare, pînă la remedierea abaterilor, 5.000 de litri de apă minerală. Valoarea mărfii se ridică la peste 114 milioane de lei”, a precizat Sorin Elisei. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns