• doar șase fîntîni dintre cele 200 inundate au acum apă potabilă
Rezervele de apă minerală sau plată ale autorităților din localitatea Agăș sînt pe sfîrșite, iar țăranii vor trebui să folosească apa din fîntîni. În ultimele trei săptămîni, după inundațiile care au afectat o bună parte din localitățile comunei Agăș, apa din fîntîni a devenit inutilizabilă. Probele de apă recoltate periodic de Direcția de Sănătate Publică (DSP) din Bacău și duse la laborator arată în continuare că apa din fîntînile din Agăș nu poate fi băută. Specialiștii spun că pînza freatică este situată foarte aproape de suprafață și din acest motiv se poluează chimic. Ei le recomandă sătenilor să folosească apă minerală din comerț sau apa din fîntînile inscripționate cu plăcuțele „apă potabobă”.
Cu toate recomandările specialiștilor în igienă, autoritățile din Agăș spun că apa este pe sfîrșite. „Rezerva de apă pe care o avem ne mai ajunge pentru o singură zi. De aceea, am decis să păstrăm apa pe care o mai avem pentru muncitorii care lucrează pe utilaje sau pentru militarii care descarcă tiruri și păzesc ajutoarele. Oamenii pot folosi cele șase fîntîni din zona inundată în care apa este potabilă. Fac tot atîta drum cît bat ca să vină la primărie să ia apă”, spune Toma Spoială, primarul comunei Agăș. După intervențiile pompierilor și ale specialiștilor în igienă, șase dintre cele aproape 200 de fîntîni inundate au apă potabilă.
În ultimele trei săptămîni, apa minerală sau plată nu a lipsit de la primăria din Agăș, fiind distribuită oamenilor pe bază de semnătură. Unii, mai îndrăzneți, s-au dus să ceară apă cu baxurile, după care le-au vîndut prin sat fie pentru 50.000 de lei, fie pentru o sticlă de vodcă ieftină și un pachet de țigări. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns