• nici una dintre cele opt stații de tratare a apei din județ nu este autorizată sanitar • doar stația de la Cărăboaia a avut autorizație, dar aceasta a fost retrasă acum o săptămînă • reprezentanții DSP Bacău susțin că apa îndeplinește condițiile igienico-sanitare și nu prezintă risc de îmbolnăviri pentru băcăuani • cu toate acestea, peste 2.600 de persoane din județ au suferit de diaree acută, boală posibil asociată calității îndoielnice a apei de băut • acestora li se adaugă și peste 500 de cazuri de hepatită A
Apa de la chiuvetă, atît de necesară fiecărui băcăuan în viața de zi cu zi, este un pericol latent pentru sănătatea noastră. Nici una dintre cele opt stații de tratare a apei din județ nu este autorizată de Direcția de Sănătate Publică (DSP) din Bacău, dar cu toate acestea, stațiile funcționează nestingherit. Activitatea lor se învîrte într-un cerc vicios, pentru că fără autorizație ele ar trebui închise. Aceasta ar însemna însă ca județul să rămînă fără strop de apă. Or, din două rele se alege cel mai mic, iar în caz de vreo epidemie, instituția băcăuană îi va arăta cu degetul pe cei care se ocupă de captarea și furnizarea apei către consumatori, deoarece aceste unități au dat apă fără aviz. Așa că stațiile funcționează, cu excepția celei de la Cuciur, care este în conservare. DSP Bacău efectuează lunar analiza apei de la stații, pentru a supraveghea calitatea acesteia, mai ales că este singurul for care face verificările bacteriologice.
Singura stație de tratare care a avut autorizație este Cărăboaia, dar și aceasta a fost retrasă de circa o săptămînă, din cauza stratului prea mic de nisip din filtre. „Autorizația a fost retrasă pînă cînd se vor remedia abaterile constatate de către noi. Am fost înștiințați că s-a procurat cantitatea necesară de nisip pentru completarea filtrelor, după care îi așteptăm să solicite reautorizarea. Celelalte stații, în zece ani de cînd lucrez eu aici, nu au fost autorizate”, ne-a declarat doctorița Antoaneta Dobreanu, șef serviciu Igiena Mediului la DSP Bacău. Sistemele centralizate aprovizionează cu apă 380.000 de locuitori din județ, potențiali clienți ai unor boli cauzate de calitatea apei. De aceea, tot mai mulți băcăuani au renunțat la consumul apei de la robinet și au preferat să cumpere apă plată sau minerală.
Hepatite și diaree din cauza apei
Pînă acum, județul a fost ferit de vreo epidemie cauzată de apă. Dar de diaree și hepatite, chiar dacă au fost cazuri răzlețe, nu am fost feriți. Anul trecut s-au înregistrat 2.671 de cazuri de boală diareică, afecțiune posibil asociată calității apei. Acestei afecțiuni i se adaugă și 571 de cazuri de hepatită A.
Situația cea mai delicată este pentru locuitorii din Podu Turcului. „Aici, apa nu este înmagazinată și dezinfectată pentru că s-a reunțat la aceste etape din lipsa banilor. Dacă rețeaua ar fi bună și apa ar curge în continuu nu s-ar întîmpla nimic. Dar rețeaua prezintă un grad ridicat de uzură și apa este distribuită cu intermitențe și antrenează depunerile de pe țevi și din sol, existînd risc în apariția unor epidemii hidrice. În cursul anului trecut s-au făcut la Podu Turcului mai multe analize, care au arătat că apa nu este corespunzătoare din punct de vedere bacteorologic. Din 18 probe, patru au ieșit necorespunzătoare și de aceea li s-a spus să pompeze apa în continuu pe rețea”, a mai spus doctorița Dobreanu.
Anul trecut, DSP Bacău a analizat peste 8.000 de probe la apa potabilă din județ. Dintre acestea, 19 probe au ieșit deficitare din punct de vedere chimic și 14 probe au ieșit necorespunzătoare bacterilogic.
Reprezentanții Direcției de Sănătate mai spun că problemele nu apar la nivelul captării apei, ci după ce aceasta trece în rețea. Conductele sînt foarte vechi, iar lipsa investițiilor își spune cuvîntul. Analizele efectuate la toate plecările din stații arată că apa se încadrează în limitele de potabilitate, dar se strică pe rețea. Pentru ca stațiile să fie autorizate trebuie să se îndeplinească toate condițiile igienico-sanitare, de la captare și pînă la consumator. „Toate cele opt stații au probleme, de la împrejmurire, la pază, pînă la existența laboratoarelor chimice și bacteorologice pentru analize. Doar stația de la Cărăboaia are aceste laboratoare, iar Bacăul are numai laborator chimic”, mai spune Antoaneta Dobreanu.
Apă mai bună doar dacă se schimbă integral conductele
Nici în muncipiul Bacău apa nu este mereu potabilă. Ca urmare a deselor avarii de pe rețeaua orașului, precum și a înlocuirii conductelor, apa nu îndeplinește indicatorii de culoare și turbiditate. „Acestea nu pot duce la epidemii, dar consumul prelugit poate cauza afecțiuni digestive în timp”, a precizat șefa de la Igiena Mediului. Conducerea Regiei Autonome de Gospodărire Comunală (RAGC) din Bacău, cea care are în administrare rețeaua prin care apa care ajunge la consumatori spune că există cauze obiective care nu întotdeauna fac apa să întrunească condițiile de potabilitate. „Rețeaua în Bacău are o lungime de 260 de kilometri. În șapte ani s-au schimbat 80 de kilometri. Urmează și restul, dar în timp. Aceste conducte sînt din diverse materiale, azbociment, fontă, oțel, fiind puse în funcțiune între anii 1901 și 1986. Municipiul Bacău nu are o stație de tratare proprie. Apa din pămînt este împinsă în rezervoare, se clorinează împotriva bacteriilor și se dă la consum. Suspenisiile sînt antrenate odată cu pomparea apei. În afara lor, apare și o reacție de oxidare între apa clorinată și pereții conductei, ceea ce duce la apariția compușilor roșiatici și la turbiditatea apei”, a explicat Adrian Craiovan, director general la RAGC Bacău. El mai spune însă că apa este analizată 24 de ore din 24 în cele patru laboratoare chimice ale RAGC și bacteriologic de DSP Bacău, așa că nu există riscul îmbolnăvirii băcăuanilor. Regiei i-au fost adresate numeroase sesizări din partea băcăuanilor supărați de calitatea apei de la robinet, dar pînă cînd nu se va schimba întreaga rețea, nu se va rezolva această situație. De la începutul anului viitor și pînă în primul trimestrul al anului 2009 se va desfășura un amplu proiect de investiții în sporirea calității apei furnizate băcăuanilor. În această perioadă se va realiza o aducțiune nouă de la Valea Uzului, o stație de tratare a apei la Barați, retehnologizarea stației de tratare a apelor uzate și înlocuirea a 11,5 kilometri de colectoare stradale de canalizare. Costul întregii investiții se ridică la 52 milioane de euro. Despre înlocuirea rețelei rămase, nimeni nu poate da un termen însă. Și pînă ce aceasta nu va fi schimbată, la robinet vom avea parte de multe ori tot de apă neagră. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns