Aproape jumatate din gospodariile comunei Faraoani sint racordate, din aceasta primavarta, la retelele de apa potabila si canalizare. La sfirsitul saptaminii trecute – asa cum va informam in editiile anterioare ale ziarului -, Consiliul Local a marcat oficial incheierea aplicarii proiectului „Canalizarea – o axioma a mediului sanatos”, ale carui obiective au fost construirea retelei de alimentare cu apa potabila, extinderea retelei de canalizare si construirea unei statii de pompare. Proiectul a fost finantat prin Programul Phare 2005 si a fost manageriat de societatea Evalor Consulting, din Bacau. Extinderea sistemului de canalizare s-a facut cu 8.329 de metri, iar sistemul poate servi pentru racordarea a 450 de gospodarii. Valoarea totala a proiectului este de aproape 2,8 milioane de lei.
Cu extinderea retelelor de apa si canalizare, comuna Faraoani ajunge la cinci milioane de euro investiti, pina acum, in lucrari edilitare. „Aceasta – spune primarul Adrian Solomon – inseamna bugetul nostru pe 50 de ani. Tendinta este, insa, ca si alte gospodarii sa fie racordate, pentru ca sint tot mai multe casele construite sau renovate si care au nevoie de sistemul de apa si canalizare. Este si mai ieftin sa folosesti aceste retele, decit serviciile de vidanjare in propriile fose ale gospodariilor. Chiar cei care au fintini in curte si hidrofoare au preferat racordarea la reteaua de apa potabila a comunei”. Proiectul tehnic al lucrarii a fost intocmit de societatea Mapamond Bacau, iar executia a revenit societatii SCUT Bacau. Pe cei peste 8,3 km de retea au fost montate 232 de camine de vizitare, s-au amenajat patru statii de pompare pentru colectarea apelor uzate din zonele mai joase si a fost amenajata o rigola betonata de peste 900 m pe firul albiei piriului Cacacea, pentru evitarea infiltrarii apelor uzate in sol in perioadele secetoase, cind debitul piriului este redus sau chiar zero. De asemenea, s-a adus, la starea initiala, sistemuln rutier in zonele in care a fost afectat ca urmare a lucrarilor de canalizare. Personalul de exploatare a sistemului de canalizare a fost instruit de operatorul regional Apaserv Bacau, care se ocupa de exploatarea retelei si va prelua si extinderea sistemului.
Apa si canalizare la pachet
Consultantul financiar si managerul de proiect lucreaza cu Primaria Faraoani de mai multi ani si in alte proiecte. „Am conceput proiectul sistemului de canalizare si am manageriat implementarea lui – spune directorul general al societatii, Mihai Rusu Geliman – dupa prevedeile legale in domeniu, care spun, in esenta, ca o retea de apa potabila trebuie construita impreuna cu reteaua de canalizare. Legea mai spune ca pina in anul 2018 ar trebui sa se incheie, la nivel de tara, canalizarea localitatilor rurale cu populatie cuprinsa intre 2.000 si 10.000 de locuitori in fiecare”. Problemele economico-financire ale statului, care se fac deja simtite, vor greva, insa, enorm asupra acestui target”.
Prima comuna cu drumuri asfaltate in cimp
Edilii din Faraoani pregatesc, acum, un nou proiect finantat de Uniunea Europeana, pe Masura 125 – „Imbunatatirea si dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea si adaptarea agriculturii si silviculturii” din Programul National de Dezvoltare Rurala. Daca proiectul va avea succes si va primi finantarea, comuna Faraoani va fi prima (sau printere primele) din Romania care va avea drumuri de acces asfaltate in exploatatiile agricole. „Vrem sa avem aproape opt kilometri de drumuri balastate si asfaltate – spune primarul Solomon. O conditie, in acest proiect, este legatura retelei de drumuri din exploatatiile agricole cu reteaua de drumuri nationale sau europene. Noi am demonstrat, in proiect, ca vom descongestiona, astfel, circulatia pe drumurile mari, mai ales pe drumul european E 85, pentru ca vom duce utilajele agricole pe alte cai in cimp”.
parintele Gherghina a zis
Poate s-or civiliza si marlanii din Faraoani,Cleja,Somusca si Luizi calugara..ca niciodata nu le mai ajunge bautura.Mormanele de gunoaie in fata casei fac parte din decor..iar femeile fac sex in dosul bisericii.