• privatizarea rafinăriei a fost monitorizată de vînzătorul pachetului majoritar de acțiuni • organizația de sindicat a apreciat derularea protocolului
Autoritatea pentru Privatizare – APAPS a solicitat, la sfîrșitul anului trecut, confirmarea respectării Protocolului pe care l-a încheiat cu firmele Imperial Oil și Canyon Servicos din Portugalia, care cu mai bine de un an în urmă au cumpărat pachetul majoritar de acțiuni la societatea Rafo Onești. De asemenea, s-a cerut o confirmare și referitor la respecatarea Contractului Colectiv de Muncă de către noii proprietari ai rafinăriei. Conducerea administrativă a societății și liderii organizației de sindicat au răspuns solicitării APAPS printr-o adresă pe care au trimis-o după ce, la jumătatea lunii decembrie, au supus unei analize, la nivelul reprezentanților salariaților, activitatea desfășurată la Rafo de la începutul perioadei de privatizare. La aceasta au participat directorul general Toader Găureanu, directorul economic Bogdan Dumitrescu și liderul sindicatului Rafinorul, Ion Marian. Acesta din urmă a apreciat că noii administratori ai rafinăriei s-au preocupat de asigurarea funcționării societății, de modernizarea rafinăriei pentru producerea de benzine Euro 3 și 4, de plata unor mari datorii către furnizori și asigurarea de lichidități financiare.
În adresa remisă către APAPS, administrația și sindicatul au confirmat păstrarea locurilor de uncă pentru toți dalariații rafinăriei și crearea de noi locuri de muncă, astfel încît acum la Rafo lucrează 2.910 salariați. Pentru că există condiții minime de schimbare a profilului de activitate al Rafo, administratorii au decis să dezvolte activitățile de bază ale acesteia și să pună accentul pe calitate, randamente, consumuri și protecția mediului. În calcule – a apreicat Ion Marian – a intrat și prevederile Contractului Colectiv de Muncă. „Toate componentele acestui contract au fost respectate – a precizat Marian – și, în primul rînd, componenta salarială. De asemenea, apreciem că s-a acordat atenție condițiilor de muncă, prin crearea de grupuri sociale, prin investigarea stării de sănătate, dar și condițiilor de refacere a forței de muncă”. (Petru DONE)
Lasă un răspuns