Autoritatea pentru Privatizare și Administrare a Participațiilor Statului a scos din nou la privatizare fabrica Letea. Nu este prima încercare de a vinde participația statului la singurul furnizor de hîrtie de ziar din România, dar datele problemei s-au schimbat. În primul rînd, procentul din portofoliul statului s-a mărit la 97%, prin includerea pachetului deținut de Autoritatea de Valorificare a Activelor Bancare la această unitate economică. O altă schimbare vizează metoda de privatizare. De această dată, APAPS a optat pentru selecția de oferte. Încercările precedente au fost bazate pe negocieri directe. Dar statul a pus o condiție pentru precalificarea în această competiție. Cei care sînt interesați trebuie să aibă o cifră de afaceri de cel puțin de 25 de milioane de euro pe anul 2002. Mai mult, și cerințele auxiliare sînt restrictive. Astfel, garanția de participare este de 33.500.000.000 de lei. De asemenea, taxa de acces direct la date și informații este de 68.640.000 lei plus TVA, iar dosarul de prezentare ajunge cu totul la peste 315 milioane de lei. Aceste condiții reduc drastic numărul celor interesați de cumpărarea fabricii de hîrtie. Este ușor de imaginat cîți își permit să piardă cîteva sute de milioane de lei într-un astfel de demers, fără siguranța obținerii a ceva concret.
Administratorul special al societății, Costel Ceocea, susține că nu știe care sînt condițiile APAPS: „Metoda aleasă, adică selecția de oferte a fost și ideea noastră, dar nu cunosc alte amănunte. Totuși, atunci cînd am înaintat propuneri în privința privatizării, am insistat asupra faptului că vrem investitori serioși, nu din cei care vin doar ca să dea peste cap o licitație sau cer bani ca să nu încurce. La un moment dat, chiar am fost acuzat că sînt prea pretențios, numai că eu am avut în vedere interesele unității”. Costel Ceocea a combătut însă ideea că ar fi avut în vedere un anumit cîștigător. Cu ocazia vizitei făcute de directorul APAPS, Ovidiu Mușetescu, la Bacău, el aproape a indicat cumpărătorul Letea, în persoana primarului Dumitru Sechelariu. Edilul-șef al Bacăului susține însă că n-are habar de condițiile impuse de instituția responsabilă cu privatizarea: „Nu am văzut anunțul, nu cunosc cerințele, așa că nu comentez deocamdată participarea la privatizarea Letea”. Pe de altă parte, în timpul ședinței de ieri a Consiliului Local, primarul Bacău s-a arătat mai mult decît convins că va devini patronul acestei fabrici. „Sînt 99% convins de acest lucru”, a întărit liderul administrației publice băcăuane. El a mai ținut să afirme că este singurul om de afaceri român interesat de privatizarea acestei fabrici. „Fabrica are trei auditări internaționale care nu îi dau nici o șansă. Sînt singurul care crede că Letea are un viitor. Acum cîteva luni, în urma unei discuții pe care am avut-o cu ziaristul Dumitru Tinu, fostul președinte al Clubului Român de Presă a încercat să îi convingă pe patronii marilor trusturi de presă din România să îmi ofere sprijinul în privatizarea Letea pentru a putea avea hîrtie mai ieftină cu pînă la 200 de dolari pe tonă. Pînă acum, o serie de societăți din Bacău au fost cumpărate de diverși oameni de afaceri, români sau străini. Sînt singurul om de afaceri din Bacău care nu am cumpărat, pînă acum, nimic de la stat. Acum încerc să cumpăr Letea. Poate reușesc. Asta-i dorința mea. Nici o plăcere în viață nu costă prea mult”, a mai spus primarul Bacăului.
Sindicatele vor să aibă ultimul cuvînt înaintea privatizării
Martin Farțade, liderul Sindicatului „Letea”, spune că și reprezentații salariaților vor avea un cuvînt important de spus înaintea privatizării. „Reprezentații APAPS ne-au garantat că vom avea o întîlnire cu cel care va cupăra fabrica înainte de a fi semnat contractul de privatizare. Condițiile noastre au fost ca viitorul proprietar să păstreze timp de cel puțin zece ani actualul profil de activitate, să investească în retehnologizări și să nu recurgă la nici o concediere din rîndul personalului în primii trei ani de la preluarea administrării fabricii. Este și motivul pentru care ne grăbim ca pînă la jumătatea lunii aprilie, cînd vor fi deschise plicurile de oferte să definitivăm programul de restructurare al fabricii și să îi includem pe lista de disponibilizări pe toți salariații care vor să plece de bună voie din fabrică”, mai spune Martin Farțade. (Gabriela PASCU, Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns