• conducerea societății Transport Public SA a hotărît ca din această săptămînă în autobuzele din orașul Bacău să se introducă aparate de compostat
Pentru mii de oameni din orașul Bacău, autobuzul este singurul mijloc de transport spre locul de muncă. Stațiile sînt arhipline, iar călătorii dau din coate, se împing, se înjură, pentru a putea ocupa un loc în mașinile de la RATC. Încerc și eu să pătrund în autobuz, dar n-am nici o șansă. Spre salvarea mea, o namilă de om, mai grăbit parcă decît ceilalți, mă ia pe sus și intră în mașină cu tot cu mine. Lumea ne apostrofează, dar ne face loc. Plecăm de la URA, spre centru. În autobuz, alt spectacol. Lumea se înghesuie spre mijlocul autobuzului, unde este taxatoare. Banii circulă din mînă în mînă, și apoi biletele, retur. Apoi se întîmplă ceva straniu. Toate biletele circulă spre extremele autobuzului. Mă întreb ce i-a apucat pe toți. Mă uit în jur și înțeleg. În autobuz sînt trei aparate de compostat: în fața, în spatele autobuzului și la mijloc.
Biletele celor mai norocoși călători sînt compostate de taxatoare, care are apratul lîngă ea. Pentru ceilalți, distracția continuă. O bătrînă, încărcată cu sacoșe, stă lîngă aparatul de compostat din spatele autobuzului. Toate biletele ajung la ea. La strînge în mînă și se uită la aparat ca la un OZN. Nu știe ce să facă. „Ce fac, maică, cu ele? Unde le pun?”. În mîna băbuței cred că sînt vreo 15 bilete. Un bărbat îi spune că există la aparat un orificiu. „Pune cîte unul acolo și apasă pe butonul de deasupra”, o învață omul. Un tînăr își face milă de bătrînă și preia operațiunea. „Ce mai panaramă și cu aparatele astea”, exclamă o doamnă. „Las’ că-i bine, abia nu mai vînd taxatoarele biletele de mai multe ori”, vine răspunsul prompt al unui muncitor de vreo 30 de ani.
Autobuzul ajunge în stația de la Orizont. Din nou îmbulzeală. Cei din autobuz vor să coboare, cei din stație vor să urce. Toți în același timp. Parcă nu au auzit că întîi se coboară și apoi se urcă. Șoferul se grăbește și ambalează motorul. Oamenii reușesc să se încadreze în spațiu și cursa continuă. Dar iată că, la un moment dat, se aud trei voci pe tonalități diferite: „Biletele sau legitimațiile la control vă rugăm!”. Lumea se deorganizează din nou. Unii încearcă să trimită banii în mare grabă spre taxatoare, alții se scotocesc după bilete sau abonamente. Circulația biletelor începe iar, de nici nu mai știi care unde se duc. De la taxatoare spre călători, de la călător la controlor, de la călător la aparat. Agitația atinge cote maxime, mai ales că în autobuz stă scris clar, spre informarea publicului călător, că „Biletul necompostat nu este valid”. Situația este rezolvată în cele din urmă de controlori, care le spun oamenilor că, deocamdată, nu vor fi amendați dacă nu și-au compostat biletul. Și sînt îndrumați spre aparate. Ajungem la o nouă stație și apele se liniștesc. Cobor și eu și nu știu dacă să rîd său să mă enervez pentru circul la care am asistat. Oricum îmi promit că îmi voi repara mașina mai repede!
De la conducerea SC Transport Public SA am aflat că această perioadă, în care vor funcționa atît taxatoarele, cît și aparatele de compostat, va dura pînă la începutul anului viitor. „Este o perioadă de testare și de adaptare a călătorilor. După aceea, în autobuze vor funcționa doar aparatele. Acestea vor ștanța pe bilet număul cursei, traseul, ora, data, așa că biletele nu vor putea fi refolosite. Toate cele 79 de autobuze care circulă în municipiu Bacău au fost dotate cu astfel de aparate”, ne-a declarat Iulian Puțanu, director executiv la SC Transport Public. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns