• 25 de medici, 53 de asistenți și 80 de brancardieri lipsesc din structura de personal a rețelei de Ambulanță a județului Bacău • posturile libere scoase la concurs nu sînt dorite de medicii fără loc de muncă
Stațiile de Ambulanță sînt în opinia oamenilor, fie bolnavi, fie sănătoși, locuri în care totul trebuie să meargă ca la carte. Lupta cu secundele, sîngele rece, aparatura de ultimă generație, rapiditatea luării unor decizii și chiar cursele asemănătoare raliurilor auto nu lipsesc din imaginea pe care o avem cu toții despre cadrele medicale și mașinile Salvării. În realitate, stațiile de Ambulanță din județul Bacău sînt la fel de suferinde ca întreg sistemul sanitar, dotările și lipsa de personal fiind cele mai mari probleme pe care acestea le înfruntă ceas de ceas. Dacă parcul auto al stațiilor de Ambulanță s-a mai modernizat un pic, iar 10 dintre cele 46 de Salvări de la Bacău sînt performante și fac față transportului urgențelor majore, structura de personal a acestor unități sînt în grea suferință. În județul Bacău, potrivit normelor sanitare care prevăd un medic de Salvare la 30.000 de locuitori, ar trebui să existe 25 de doctori. Numărul medicilor care lucrează în stația de Salvare Bacău este de numai opt specialiști, iar al asistenților de doar 36, cu toate că în baza acelorași norme ar trebui să figureze ca angajați 46 de cadre medii. „În substațiile care funcționează în celelalte localități ale județului, criza de medici și asistenți de pe Salvări este și mai cruntă. La Onești, Moinești, Comănești, Buhuși și Podu Turcului nu există nici un medic, în condițiile în care în fiecare dintre aceste orașe sînt între 8 și 19 mașini de Salvare. Criza de personal este valabilă și pentru cadrele medii, numărul asistenților lipsă din acest sector fiind de 53 de persoane”, spune dr. Cornelia Cojocaru, director al Direcției de Sănătate Publică (DSP).
Dispăruți aproape în totalitate din stațiile de Salvare sînt brancardierii, angajați care au fost decimați la restructurările de personal dictate de încadrarea în bugete mereu mai mici și a căror muncă este făcută acum la unison de șoferi, asistenți, medici, sau aparținători ai bolnavilor. „Doar stația de Ambulanță din Bacău mai are angajați vreo doi brancardieri, în rest nu mai există nici unul. Dacă ar fi după norme, pentru toate Salvările din județ ar trebui să fie angajați vreo 80 de astfel de salariați”, a spus Adam Jofa, șeful Resurselor Umane din DSP. Vacante și scoase la concurs la fiecare sesiune de examene a ultimilor doi ani, posturile de medici pe Salvări nu au fost ocupate pentru simplul motiv că nici nu au existat candidați pentru ele. Zilele acestea, reprezentanții DSP așteaptă să primească rezultatele examenului susținut în data de 29 ianuarie, cînd au fost scoase la concurs 35 de posturi, pe care nu s-au înscris decît 19 candidați. „Din numărul total de posturi scoase spre ocupare, nouă sînt pentru stațiile de Salvare. Nu știm încă dacă vreunul dintre cei 19 candidați va opta pentru posturile libere din acest sector”, a mai spus dr. Cojocaru. Nici măcar varianta de mijloc, cea de sporire a numărului de asistenți de Salvare care să suplinească lipsa specialiștilor, nu poate fi pusă în practică. Și asta pentru simplul motiv că sumele necesare cheltuielilor de personal ar crește foarte mult, în timp ce Casa Asigurărilor de Sănătate decontează serviciile medicale pe calcule stricte, care țin cont de kilometri parcurși și număr de solicitări. În situația în care doctorii de medicină generală nu vor locuri de muncă pe Ambulanțe, iar asistenții medicali nu-și pot mări efectivul, singura șansă rămîne Providența. Așadar, ferească Dumnezeu de situații extreme care te iau pe nepregătite și pentru care salvarea are un singur nume: Ambulanță. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns