Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a lansat, la inceputul acestei saptamini, campania “Afla valoarea pamintului tau! Recolteaza fonduri europene!”, în cadrul careia fermierii vor fi informati cu privire la fondurile alocate schemelor si masurilor de sprijin pe suprafata în anul 2010, precum si la modalitatea de accesare a acestora.
„Prin intermediul acestei campanii de informare dorim ca fiecare fermier sa afle care sint schemele de sprijn disponibile în acest an si, mai ales, care sint conditiile care trebuie îndeplinite pentru a beneficia de plata pe suprafata. Informarea fermierilor este deosebit de importanta, atit pentru completarea corecta a cererilor, cit si pentru absorbtia fondurilor alocate României” – a declarat directorul general APIA, Melinda Kerekes.
Centrul Judetean APIA Bacau ne-a informat ca pentru completarea electronica a cererii de plata fermierii au la dispozitie aplicatia IPA (Identificarea Parcelelor Agricole) Online, prin intermediul careia pot sa-si stabileasca declaratia de suprafata. „În cadrul campaniei – spune Nicolae Huiban, directorul coordonator al Centrului -, vom organiza sesiuni de informare cu fermierii cu privire la termenele de depunere a cererilor de sprijn pentru SAPS 2010, la conditiile de eligibilitate impuse de legislatia europeana si nationala, precum si la pachetele financiare care pot fi accesate în cadrul masurilor / schemelor de sprijin pe suprafata. De asemenea, fermierii vor fi instruiti asupra utilizarii aplicatiei IPA online”.
Cind si pentru ce se plateste
APIA deruleaza campania de depunere a cererii de plata pentru schemele si masurile de sprijin pe suprafata SAPS 2010 în perioada 1 martie – 17 mai 2010.
Masurile si schemele de sprijn pe suprafata sint Schema de plata unica pe suprafata (SAPS), Platile nationale directe complementare (PNDC) – culturi arabile, Schema de plata separata pentru zahar, Platile tranzitorii pentru tomate destinate procesarii si Platile compensatorii pentru masurile de dezvoltare rurala. Aceste masuri sint Masura 211 – Plati compensatorii pentru zonele montane defavorizate; Masura 212 – Plati compensatorii pentru zonele specific si semnificativ defavorizate din punct de vedere natural; si Masura 214 – Plati de Agro-mediu (pachetul 1 – pajisti cu inalta valoare naturala, pachetul 2 – practici agricole traditionale, pachetul 3 – pajisti importante pentru pasari, pachetul 4 – culturi verzi).
mimi a zis
DE LECTII NU PREA DUCEM LIPSA DAR PROBLEMA ESTE CABANII PE CARE A.P.I.A. NI-I DATOREAZA NU PREA VIN.