Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) lanseaza, astazi, 1 martie, Campania de primire a cererilor de plata pentru schemele (masurile) de sprijin pe suprafata de teren. Pentru a beneficia de sprijinul financiar pe suprafata, fermierii trebuie sa depuna, la toate cele opt centre ale APIA Bacau, in intervalul 1 martie – 16 mai, o singura cerere de plata. Pentru cererile de plata depuse dupa data de 16 mai, se vor aplica penalitati de 1% pentru fiecare zi lucratoare de intirziere. Dupa data de 11 iunie 2011, cererea de sprijin nu mai este admisa la calculul platii pentru anul in curs. „Fermierii cu suprafete de teren mai mari de 50 de hectare – ne-a informat directorul executiv al APIA Bacau, Ioan Melinte – trebuie sa depuna cererile la centrul judetean”.
Pot beneficia de masurile de sprijin pe suprafata persoanele fizice sau juridice care exploateaza terenul agricol pentru care solicita plata, in calitate de proprietari, arendasi, concesionari, administratori sau asociatii in participatiune etc. „Daca proprietarul a dat terenul in arenda, l-a concesionat sau l-a inchiriat – a precizat Ioan Melinte -, sprijinul financiar pe suprafata respectiva va fi acordat celui care lucreaza terenul”.
Sint eligibile la plata exploatatiile cu suprafata de cel putin un hectar, formate din parcele agricole cu suprafata de cel putin 0,3 hectare. In cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole sau al arbustilor fructiferi, suprafata minima a parcelei trebuie sa fie de cel putin 0,1 hectare. De asemenea, solicitantul trebuie sa respecte Bunele Conditii Agricole si de Mediu (GAEC) pe toata suprafata fermei.
Se pot combina, pe aceeasi parcela, cite doua scheme de plati, de exemplu la Masura 214 din Programul national de Dezvoltare Rurala, platile pentru pajisti cu inalta valoare naturala cu platile pentru practici agricole traditionale sau platile pentru culturi verzi cu platile pentru agricultura ecologica.
APIA recomanda accesarea aplicatiei pentru depunerea electronica a cererii – IPA Online, pentru a simplifica intregul proces si pentru a evita erorile de identificare a parcelelor agricole.
Schemele (masurile) de sprijin pe suprafata sint finantate din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA), din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) si din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR). Pentru Campania 2011, Romania beneficiaza de o alocatie financiara de 907.473.000 de euro, din FEGA, pentru plata unica pe suprafata (SAPS). (Petru DONE)
Lasă un răspuns