Filiala Bacau a Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACA) a organizat, la sfirsitul saptaminii trecute, adunarea generala anuala. Membrii filialei au ascultat Raportul asupra activitatii organizatiei in anul 2011, prezentat de presedintele acesteia, Constantin Tilici, Raportul comisiei de cenzori si Planul de masuri pentru activitatea din acest an. De asemenea, membrilor asociatiei le-au fost prezentate noutatile in materie de legislatie si programe de finantare sau de pregatire profesionala, aduse de reprezentanti ai Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA), ai Sucursalei Bacau a Agentiei de Plati si Interventii pentru Agricultura si ai Camerei Agricole Judetene.
Presedintele filialei a facut referire, in raportul sau, la pastoritul pastoral si la productia de miere de albine obtinuta anul trecut, dar si la sistemul unitar de identificare a albinelor si stupilor si la Programul National Apicol 2011 – 2013. Constantin Tilici a apreciat ca anul trecut pe culturile de rapita a fost un cules satiscator de polen al albinelor, la salcim si floarea soarelui unul bun, iar la tei slab sau chiar neexistent in multe zone din judet. La fineata, insa, culesul a fost foarte slab, in special in ultima parte a anului, datorita secetei, fiind afectate dezvoltarea familiilor de albine pentru perioada de iarna. „Daca productia de miere a fost cum a fost – a precizat presedintele filialei -, valorificarea s-a facut in conditii foarte critice, fiind si acum multa miere in stoc. Cea mai mare problema au pus-o importatorii din Germania, din cauza probabilitatii ca polenul sa fie modificat genetic. Dar, se pune, totusi, intrebarea: De ce unii dau preturi mai bune decit cei mai aprope de noi, cum sint procesatorii din Tulcea, Prahova, Ialomita sau Vaslui?”.
Apicultorii stiu ca pentru o productie buna de miere trebuie sa dispuna de o baza melifera pe masura. De aceea, ei trebuie sa faca stuparit pastoral in judetul nostru, dar si in alte judete, la rapita, salcim, tei, floarea soarelui sau fineata. In anul 2011 s-au deplasat in pastoral 23.270 de familii de albine. In judetul Bacau au fost 1.410 familii la culturile de rapita, iar in alte judete 2.275. La cimp au fost duse 4.090 de familii in Bacau si 4.510 in alte judete, la tei 2.520, in alte locuri 2.960, la floarea soarelui, in alte judete, 4.845 de familii, la fineata 650 de familii. „Este foarte important ca apicultorii sa-si anunte prezenta in zonele pastorale la primariile de acolo in cel mult 24 de ore de la amplasare, conform legii – a precizat Constantin Tilici. La rapita este recomandat ca anuntarea sa fie facuta inainte de deplasarea stupilor, pentru ca pe aceste culturi se fac tratamente cu insecticide foarte periculoase pentru albine. Regretul este ca in acest an rapita a iesit pe suprafete foarte mici”. Presedintele filialei a mai apreciat ca, referitor la stuparitul pastoral, nu s-a reusit in plan financiar reducerea taxelor pentru mijloacele auto propulsate, amenajate pentru perioade de una, trei sau sase luni, cind acestea circula pe drumurile publice. „Cereri pentru pastoral se fac chiar in luna martie. Pentru apicultorii cu personalitate juridica speram ca s-au depus documentatia necesara in luna decembrie, pentru a obtine motorina subventionata” – a mai spus presedintele.
Filiala a ajuns, anul trecut, la 890 de membri, cu 287 mai multi ca in anul anterior. Constantin Tilici crede ca aceasta a fost datorita programelor si masurilor de stimulare a agriculturii cu fonduri europene, dar si cotizatiei mai mici in comparatie cu asociatiile din judete limitrofe Bacaului (Vrancea, Vaslui si Neamt), cit si mijloacelor de transport si distantei fata de resedinta de judet.
Pentru anul 2012, apicultorii bacauani isi propun mentinerea numarului de membri in asociatie, care a ajuns la 890, activarea centrelor apicole din Buhusi, Bacau, Sascut si Podu Turcului, organizarea de conferinte sau consfatuiri lunare pe teme apicole in toate orasele judetului, din luna noiembrie, si organizarea unui tirg al mierii la Bacau.
Asupra altor probleme analizate in adunarea apicultorilor vom reveni.
Lasă un răspuns