Nivelul pregatirii absolventilor de invatamint superior care candideaza pentru un post sau o catedra in invatamintul bacauan, scade de la an la an, daca ar fi sa ne raportam la notele pe care le iau acestia la Concursul National de Titularizare din 16 iulie. Din 1150 de lucrari corectate, 283 au fost notate sub 5, 45 au primit note intre 5 si 6, 99 si doar 412 au fost evaluate peste 7.00, in conditiile in care in judetul Bacau sunt vacante 696 de posturi titularizabile, dintre care 239 in mediul urban si 457 in mediul rural. Singurul candidat la Agricultura a luat 4, 1 iar dintre candidatii inscrisi pentru posturi din domeniul Arte vizuale si Comert niciunul nu a reusit sa ia note peste 7. Rezultate foarte slabe sunt si in rindul candidatilor pe un post titularizabil de Educatie muzicala. Din 13 care au sustinut acest examen, doi am obtinut note de 7 iar ceilalti, note intre 2. 37 si 5, 20. Din cei 11 aspiranti la un titlu de profesor de informatica, unul singur a facut o lucrare „titularizabila”, iar patru din ceilalti zece patru nu au obtinut nici macar 5. Dintre cei 45 de candidati inscrisi la limba franceza 29 au obtinut note sub 5, cea mai mica fiind 1, 3, cea mai mica nota din judet, iar dintre cei 66 de „matematicieni” care au sustinut examenul 32 n-au facut tezer mai bune de 5. Din cei 283 de candidati cu note sub 5, 12 sunt cu note sub 2 si 45 cu note sub 3.
Conducerea ISJ spune ca nota nu e relavanta
Conducerea Inspectoratului Scolar Judetean Bacau spune ca notele nu reprezinta neaparat valoarea reala a candidatilor si ca unul cu nota sub 7 ar putea fi dascal mai bun decit unul cu un rezultat mai bun. „Este discutabil acest aspect de stabilire a unei relatii de proportionalitate intre nota si capacitatea de a fi un bun dascal. Din experienta de director spun ca profesorii cu note mari au avut probleme de integrare in colectiv si de creare a unei relatii bune profesor elev. Nu e totul sa ai cunostinte stiintifice.. S-a ales concursul ca modalitate de evaluare ca fiind o metoda mai obiectiva, nu se poate spune cred ca profesorii corectori de la Iasi pot fi incorecti, poate sa fie un caz la un milion”, a comentat Remus Cazacu, inspector scolar general adjunct al Inspectoratului Scolar judetean Bacau. Adjunctul ISJ spune ca sustine ideea descentralizarii si autonomiiei institutiilor de invatamint preuniversitar, situatie in care scolile ar fi cele care ar stabili forma de evaluare a profesorilor in vederea angajarii. Cazacu s-a mai pronuntat impotriva titularizarii „pe viata” pe un post, indiferent de rezultatele la clasa, cit si impotriva salarizarii in functii de criterii precum vechimea in invatamint. (Laura HUIBAN)
cadru didactic a zis
Felicitari,domnului inspector Cazacu pentru opinia exprimata.Va trece ceva vreme pana cand se va putea vorbi de adevarata descantralizare si autonomie.