Circa 800 de cadre medicale din județul Bacău care au fost implicate în tratarea pacienților de Covid vor primi stimulente salariale. „Urmează să transferăm suma de 1.945.000 lei , reprezentând stimulente pentru personalul angajat în unitățile medicale (spitale/ secții de spitale, centru de dializă, transport sanitar) care activează nemijlocit în zona de risc. Practic fiecare angajat va primi suma de 2.500 lei. În listă sunt selectați nominal 778 de angajați”, a declarat Dan Stoica, director relații contractuale la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate.
Mai mult, luna martie a venit cu salarii majorate la angajații din sistemul sanitar. Deja banii au fost virați unităților medicale. Astfel, Casa de Sănătate a transferat sumele care erau prevăzute prin calendarul de majorări salariale, respectiv creșterea cu 25 la sută a salariilor pentru personalul nemedical – în total s-au transferat 366.330 lei, dar și creșterile salariale prevăzute de Legea 153/2017, a salarizării din sectorul public – în total, s-au transferat 730 mii lei.
În plus față de acestea, cadrele medicale care lucrează ambele în spitale și ambulatorii au primit un spor de 75 la sută, dacă au copii sub 12 ani. Suma alocată în total este de 236.720 lei, tot pentru martie.
Ajutor și pentru urmașii cadrelor medicale decedate
În cazul cadrelor medicale decedate ca urmare a desfășurării activității în lupta cu COVID-19, copiii acestora sau soțul supraviețuitor vor avea dreptul la o pensie egală cu 75% din cuantumul salarial pe care cadrele medicale le-au avut la data decesului. Totodată, personalul medical implicat în sarcini de serviciu cu pericol deosebit va primi temporar un spor de până la 30%, calculat la salariul de bază, prevede un proiect de lege adoptat ieri de Camera Deputaților, ca for decizional al Parlamentului.
În plus, rudele celor decedați vor fi sprijinite în cheltuielile ocazionate de deces, scutiri de impozite, dar vor avea și asistență medicală gratuită. Personalul medical care execută, conduce sau coordonează misiuni și sarcini de serviciu în condiții de pericol deosebit, beneficiază pe perioada stării de urgență, instituită astfel prin decret, precum şi pentru o perioadă de 3 luni de la data încetării stării de urgenţă, de un spor de până la 30%, calculat la salariul de bază/solda de funcţie/salariul de funcţie.
Crazy a zis
Imediat apare Benea: „dragi tovarăși, sunt bani falsi” si directorul SJU : „E prea putin”
Stan a zis
Ce inseamna deces ca urmare a desfasurarii activitatii in lupta cu covid?
Cum se determina unde si cand s-a infectat persoana respectiva?
Politistul care pazeste intrarea in orasele carantinate nu lupta cu covid-ul? Si el se poate imbolnavi in timpul misiunii.
Populimea noastra e mai buna ca a lor isi zic liberalii.
next a zis
Pentru fiecare caz de covid 19 DSP-ul trebuie sa faca ancheta epidemiologica. Insa la Bacau se pare ca nu se respecta legea. Boala aceasta atat de periculoasa contactata, dobandita in timpul indeplinirii serviciului medical ar trtebui cercetata si de ITM sub aspectul evenimentului de munca – adica accident de munca ori boala profesionala. Dee. dar statul, prin politruci ori cerebei, se codeste sa acorde despagubiri in baza asigurarilor obligatorii. Aici nu vorbim doar de suferinta celui bolnav si si de victimele colaterale. Da .. se asigura inmormantarea dar ce te faci doamne fereste atunci cand in urma decedatului respectiv raman copii vaduviti de sustinerea si ingrijirea parinteasca, cel putin pana la majorat sau poate chiar mai mult? Institutiile acestea prezinta statistici invaluitoare. De ce nu prezinta ex. 10 persoane sectia x spitalul y, 25 persoane sectia upu ,spitalul z. Atunci se poate vorbi de transparenta . Asa printre cele aproape 800 de persoane se vor regasi si unele care poate nici tangenta nu au cu „linia intai”.