• codașii riscă amenzi de pînă la 15 milioane de lei
Capitalul social al firmelor din județul Bacău a crescut, anul trecut, în proporție de 189%. Cea mai mare creștere – am aflat de la purtătorul de cuvînt al Direcției Generale a Finanțelor Publice Bacău (DGFP), Maricel Radu – s-a înregistrat în sfera de proprietate privată, în care creșterea a fost de 230%. Pentru comparație, trebuie spus că în cazul firmelor cu capital de stat creșterea capitalului social, față de anul 2000, a fost de numai 133 de procente. Maricel Radu a mai precizat, însă, că pentru anul trecut dintre cei 16.428 de agenți economici obligați să depună bilanțurile contabile s-au achitat de această obligație numai 10.808, pe lîngă care 929 de agenți au depus declarații de inactivitate. Numărul agenților economici care au rămas datori la acest capitol se ridică la 4.691, pasibili de a fi amendați, conform Legii contabilității, cu 5 pînă la 15 milioane de lei fiecare.
Tot din înregistrarea datelor din bilanțurile contabile a mai rezultat că anul trecut au crescut semnificativ veniturile, în total cu 170 de procente, iar la firmele de stat cu 201 procente. Societățile private nu au înregistrat, la acest capitol, decît 37.409 miliarde de lei, ceea ce reprezintă o creștere cu numai 60% față de cele 23.449 de miliarde de lei aferente anului 2000. Pe ramuri de activitate, veniturile au avut o creștere mai mare în industrie, în mod sigur prin repornirea rafinăriei din Onești, dar și în construcții și transporturi (187%), comerț (169%) și agricultura (150%). În sfera serviciilor, veniturile au crescut cu numai 28 de procente. „Pe forme de proprietate – a mai spus Maricel Radu, rezultatele au evoluat negativ de la un an la altul, deși s-a constat în 2001 un oarecare reviriment în cazul proprietății private”.
Față de aceste rezultate, evoluția bugetului de stat înregistrează un excedent de 1.078 de miliarde de lei, comparativ cu anul 2000, cînd s-a contabilizat un deficit de 80 de miliarde de lei. „Plățile de casă la bugetul de stat s-au efectuat în limita creditelor alocate, în timp ce o parte din venituri au fost diminuate prin transferarea la bugetele locale a sumei de 945 de miliarde de lei”, a încheiat purtătorul de cuvînt al Direcției de Finanțe. Astfel, 230 de miliarde au fost cote defalcate din impozitul pe venit, 136 de miliarde de lei sume defalcate din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale, 29 de miliarde de lei pentru subvenționarea costurilor cu energia termică livrată populație, iar 550 de miliarde de lei au fost sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru bugetele locale. (Petru DONE)
Lasă un răspuns