In ciuda faptului ca am fi tentati sa credem ca votul uninominal ar duce la irosirea unor voturi, in sensul ca voturile celor care pun stampila pe candidatii care nu cistiga intr-un colegiu s-ar pierde, lucrurile sint putin mai complicate. Pentru ca noi nu avem un sistem uninominal pur; e un sistem in care si voturile asa-zis „pierdute” se vor regasi.
Asta pentru ca atribuirea mandatelor se face in trei etape, in care doar prima conteaza alegerea unonimnala si doar in cazul in care candidatul intruneste majoritatea simpla a sufragiilor dintr-un colegiu.
Voturile ramase, adica atit cele ce depasesc „coeficientul electoral” de care are nevoie candidatul ca sa intre in parlament, cit si voturile adversarilor, se vor regasi la urmatoarele doua etape, cind distributia mandatelor se va face atit in functie de numarul de voturi cit si de culoarea partidului.
Practic, votul pentru un candidat ce nu a cistigat mandat in colegiul respectiv se va regasi in voturile necesare pentru un candidat de la partidul cu care a votat alegatorul, dar in alt colegiu; posibil, chiarin alt judet.
Singurele voturi despre care se poate spune ca se vor pierde sint cele pentru candidatii partidelor care nu treg pragul electoral sau pentru independentii care nu obtin majoritatea simpla dintr-un colegiu.
Lasă un răspuns