• un sobor de șapte ierarhi a oficiat slujba de sfințire a „bisericii anonimilor”, după cum a numit Prea Sfințitul Ioachim Băcăuanul biserica „Sfîntu Dumitru” • Ioan Pleșcău, preotul paroh, ne-a declarat că cele 50.000 de sticluțe cu mir pregătite de oamenii bisericii s-au epuizat încă de sîmbătă seara
Cîteva mii de băcăuani s-au adunat în curtea bisericii „Sfîntu Dumitru” din cartierul băcăuan Narcisa sîmbătă, 18 octombrie, pentru a participa la slujba de sfințire a sfîntului lăcaș și pentru a se închina la moaștele Sfîntului Dimitrie. Fără a se sinchisi prea mult de votarea noii Constituții și de temperaturile ce nu au depășit 10 grade, credincioși din tot județul s-au înghesuit să asiste la ceremonia religioasă care a adunat un număr impresionant de ierarhi: IPS Mitropolit Daniel al Moldovei și Bucovinei, IPS Arhiepscop Teodosie al Tomisului, PS Episcop Epifanie al Buzăului și Vrancei, PS Episcop Casian al Dunării de Jos, PS Episcop Damaschin al Sloboziei și Călărașilor, PS Episcop Ioachim Vasluianul și PS Arhiereu-vicar Ioachim Băcăuanul.
Slujba de tîrnosire a bisericii, ce are 55 metri lungime, 30 metri lățime și 49 metri înălțime, adică aproape dimensiunile Catedralei mitropolitane din Iași, a fost oficiată de Înalt Prea Sfințitul Mitropolit Daniel al Moldovei și Bucovinei. După mai bine de o oră de slujbă, în jurul orelor 10.15, soborul de ierarhi a dat binecuvîntarea pentru oficierea primei sfinte Liturghii la biserica „Sfîntu Dumitru”.
Imediat după sfințire, credincioșii băcăuani, bărbați, femei și copii, au intrat în sfîntul altar pentru a se închina, femeile pentru prima și ultima oară, în acest spațiu sacru al bisericii. La finalul slujbei religioase, Mitropolitul Daniel a oferit cel mai înalt grad pentru un preot paroh, cel de iconom stavrofor, preotului paroh Ioan Pleșcău, pentru ceea ce a reușit să facă, iar parohiei „Sfîntu Dumitru” o distincție de vrednicie pentru zelul și implicarea efectivă în înălțarea sfîntului lăcaș. Din partea sa și a comunității pe care o păstorește, preotul Pleșcău i-a oferit mitropoliului Daniel o icoană pictată, reprezentîndu-l pe sfîntul Dimitrie. În cuvîntul de învățătură rostit cu acest prilej, IPS Mitropolit Daniel a explicat mulțimii de credincioși semnificația slujbei de sfințire a bisericii. La rîndul său, PS Ioachim Băcăuanul, arhiereu-vicar al Episcopiei Romanului, a mulțumit ierarhilor prezenți pentru dragostea arătată față de creștinii băcăuani. Reprezentantul Bisericii Ortodoxe din Grecia, rămas la Bacău după ce Prea Fericitul Hristodoulos, arhiepiscop al Atenei și primat al Greciei, a fost nevoit să plece în țara natală, arhimandritul Pavlos le-a vorbit celor prezenți despre sfîntul Dimitrie, arătîndu-se impresionant de evlavia băcăuanilor față de acest mare mucenic.
La slujba de sfințire au mai participat ministrul secretar de stat Laurențiu Tănase din cadrul Ministerului Culturii și Cultelor, prefectul Bacăului, Radu Cătălin Mardare, subprefectul Gabriel Vlase și viceprimarii Dragoș Benea și Laurian Lucaș.
După ce a asistat la slujba de aducere a sfintelor moaște ale Sfîntului Mucenic Dimitrie și a oficiat sfințirea bisericii, Mitropolitul Daniel a declarat: „Am convingerea că evlavia și credința băcăuanilor este superioară credincioșilor din alte părți ale Moldovei, iar ceea ce s-a făcut aici, la această biserică, este într-adevăr impresionant”. De celalată parte, Prea Sfințitul Ioachim Băcăuanul s-a dovedit a fi o gazdă înțeleaptă, care a reușit să aducă la Bacău nu mai puțin de șase ierarhi, fapt mai rar petrecut în zona noastră. „Am simțit la Bacău o efervescență a spiritualității ortodoxe și trebuie să răspundem la nevoile spirituale ale comunități. Aducerea sfintelor moaște și tîrnosirea bisericii au o importanță deosebită. Lăcașul de rugăciune s-a ridicat într-un cartier care nu este cel mai bogat al Bacăului, iar Providența a făcut ca la sfințirea acestuia să fie prezent însuși sfîntul protector”, ne-a spus Prea Sfințitul Ioachim Băcăuanul.
Credincioșii au continuat să vină la biserica din Narcisa și după miezul nopții. De altfel, Ioan Pleșcău, preotul paroh, ne-a declarat că pînă în dimineața zilei de duminică au venit să se închine la moaștele Sfîntului Dimitrie circa 150.000 de credincioși. Pînă duminică seara, însă, cifra pelerinilor veniți la moaște a ajuns la 200.000. Astăzi, în jurul orelor 10.00, moaștele Sfîntului Dimitrie vor părăsi municipiul Bacău, lăsînd în urmă o frumoasă amintire și o pagină de istorie bisericească pe meleaguri băcăuane. (Constantin GHERASIM)
pe raster
50.000 de sticluțe cu ulei sfințit au fost oferite credincioșilor
Bucățele de pînză sfințită, obiecte atinse de moaștele Sfîntului
Dimitrie, toate acestea vor fi păstrate cu sfințenie de credincioșii
sosiți zilele acestea în cartierul Narcisa din Bacău pentru a se
închina la unul dintre cei mai iubiți sfinți din Biserica Ortodoxă. Cu
prilejul sfințirii sfîntului lăcaș, nu mai puțin de 50.000 de sticluțe
speciale, umplute cu ulei sfințit, au fost oferite credincioșilor. De
fapt, norocoșii care au reușit să se închine și să treacă prin altarul
sfințit al bisericii pînă sîmbătă seara au fost cei care au primit de la
preoți bisericii ulei sfințit. „Cred că fiecare dintre oameni are în casă
un colț cu o iconiță, cu o candelă, un colțișor unde păstrează
lucrurile sfinte. Sînt convins că și această sticluță cu ulei sfințit cu
ocazia tîrnosirii bisericii își va găsi locul în casele credincioșilor”, ne-
a declarat preotul Ioan Pleșcău, parohul de la „Sfîntu Dumitru”. În
ceea ce privește utilizarea acestui ulei sfințit pentru mîncare, preoții
nu sînt împotrivă, dar recomandă folosirea lui pentru ungerea celor
bolnavi sau, pur și simplu, păstrarea lui. „Se poate folosi acest ulei
și pentru mîncare, dar cel mai indicat ar fi ca oamenii bolnavi să se
ungă cu el, sau să fie păstrat ca o amintire sacră”, a mai spus
preotul paroh Ioan Pleșcău. (Constantin GHERASIM)
Lasă un răspuns