• un om de afaceri din Bacău a transformat curtea socrilor din Traian într-un parc pentru fazani, bibilici, porumbei voiajori, rațe și bizoni de apă • ultima vietate ocrotită de patronul băcăuan în curtea casei este un pui de uliu
Patronul unei firme băcăuane de transport și-a dedicat puținul timp liber pe care-l are pentru a crește niște păsări care nu se găsesc la tot pasul în gospodăriile țărănești. La 38 de ani, Marius Sechel și-a pus pe picioare o afacere care merge bine, dar a și transformat curtea socrilor de la Traian într-o arcă a lui Noe, suficient de încăpătoare pentru toate păsările și animalele îndrăgite de el. Țarcuri speciale pentru fazani și bibilici, hulubării pentru porumbei voiajori, iaz săpat cu excavatorul pentru 300 de kilograme de pește și rațe care înoată pe luciul pîrîului din curte, toate au transformat gospodăria de țară într-o atracție măcar pentru vecini.
Visul lui Sechel de a face din refugiul de weekend un mic paradis a început în urmă cu doi ani, cînd a populat o porțiune a terenului dintre grădină și pădure cu 30 de fazani, o pereche de bibilici și 14 porumbei călători. După ce și-a văzut prima idee transpusă în realitate, Marius Sechel a mai avut o dorință. „Din ’86 și pînă în ’96 am lucrat la Piscicola și îmi place să-mi petrec timpul liber la pescuit, alături de prieteni. Cum am terminat de de aranjat spațiul pentru bibilici și fazani, mi-a venit ideea să fac și un iaz. Am adus un excavator și, în cîteva zile, albia a fost gata. Pîrîrul este aproape, așa că apa nu a fost o problemă pentru umplerea iazului. L-am populat cu 300 de kilograme de pește: caras, crap, fitofag și un somn de cinci kilograme”, povestește Marius Sechel.
Cînd iazul a fost gata, la vreo zece metri mai încolo, au mai apărut și alte vietăți. „Mai jos de iaz trece pîrîul și m-am gîndit că pe apa lui s-ar simți de minune niște rațe. Chiar așa este, pentru că acum 30 de rațe stau pe apă cît e ziua de lungă. Mănîncă peștișorii mici care trăiesc în pîrîu și de curînd își împart hrana cu niște bizoni de apă. Sînt singurele vietăți care s-au aciuat în preajma celor crescute de mine, fără să le doresc în mod deosebit. Seamănă cu niște șobolani, dar am aflat că blana lor este prețioasă. Pentru că nu au sărit la rațe să le mănînce, i-am acceptat și pe ei”, își continuă Marius Sechel povestea despre parcul necuvîntătoarelor.
Acum, vedeta gospodăriei de la Traian este un pui de uliu: o sălbăticiune pe care Marius Sechel nu și-a dorit-o în curte, dar pe care întîmplarea i-a scos-o în cale. „Acum cîteva săptămîni eram pe lacul Răcătău cu barca, alături de niște prieteni care făceau un raid împotriva braconierilor. Acolo am găsit un pui de uliu care căzuse din cuib sau încercase să zboare și nu mai putea să iasă din apă. Se zbătea și lovea cu ciocul dacă încercai să-l prinzi. Ca să-l salvez, m-am folosit de pălărie. L-am apucat cu ea și l-am dus acasă, unde i-am făcut rapid rost de o colivie”. Noul chiriaș al gospodăriei lui Marius Sechel este un posibil pericol pentru toate vietățile ocrotite de tînărul patron, dar cu toate acestea se bucură de un tratament special. Este încă pui și are nevoie de atenție sporită: masa la ore fixe și administrată direct în cioc, așa cum ar fi primit-o dacă soarta nu l-ar fi despărțit de părinți. „Mi-a fost milă să-l las să moară înecat, deși ar fi trebuit să am ciudă pe neamul lui. Acum un an, un uliu mi-a mîncat mai mulți pui de fazan. Îl hrănim cu pui de găină scoși din ou de cîteva zile și care dau semne că sînt bolnavi, sau cu carne de pui cumpărată. E cam greu cu hrănitul pentru că e destul de periculos să te aproprii cu degetele de ciocul lui”, spune marius Sechel.
Dacă va constata că puiul de uliu salvat de la înec se simte bine în captivitate, Marius Sechel este hotărît să-i acorde răpitorului toată atenția și să-i facă o colivie mai mare decît cea în care locuiește în prezent. La variantele rele nu vrea să se gîndească, pentru că este hotărît ca numărul necuvîntătoarelor ocrotite de el în parcul de la Traian să crească. Deși nu a găsit încă posibilitatea să cumpere o pereche de păuni, dar și un pui de căprioară, Marius Sechel nu a renunțat la acest gînd. Cît de curînd, el speră să găsească un crescător de păuni dornic să-i vîndă o femelă și un mascul, dar și posibilitatea de a intra legal în posesia unui pui de căprioară. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns