– cinci persoane, arestate in celebrul caz al Bancii Transilvania, au obtinut condamnarea României la CEDO – reclamantii, angajati ai bancii la vremea respectiva, au solicitat daune pentru ca ar fi fost arestati ilegal – CEDO a decis ca arestarile s-au facut fara respectarea legii si a cerut României sa-si adapteze legislatia
Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat ieri România in procesul deschis de cinci fosti salariati ai sucursalei din Bacau a Bancii Transilvania. Acestia au reclamat modul in care au fost arestati preventiv iar CEDO le-a dat cistig de cauza si a condamnat statul român sa le plateasca cite 6.000 de euro la fiecare.
Cei cinci bacauani – Irinel Popa, Dorinel Popa, Eduard Colos, Ioana Simona Moroca si Georgeta Pricopoaea – au fost reprezentati de avocatii Sebastian Mărmureanu (primii doi) si Liviu Ghioc (ultimii trei). „S-a dovedit ca arestarea a fost un abuz si pentru asta a fost condamnat statul” – ne-a declarat avocatul bacauan Liviu Ghioc. El spune ca dosarul „lotului Transilvania” nu s-a judecat nici la prima instanta, la sase ani de la arestari. „Numai expertizele au durat cite doi ani si jumatate – trei ani” – a mai declarat el.
Conform deciziei luate de CEDO, arestarea preventiva a celor cinci angajati a incalcat mai multe paragrafe din Conventia Drepturilor Omului. (Razvan BIBIRE)
Povestea dosarului
La inceputul anului 2003, Parchetul National Anticoruptie a dispus trimiterea in judecata, in stare de arest preventiv, a unui grup numeros de lucratori ai Bancii Transilvania – din filiala Bacau si din sucursala din Bacau -, acuzati ca prin folosirea de documentatii incomplete si cu date false au obtinut, cu concursul functionarilor bancari, in mod nelegal, credite in suma de peste 150 de miliarde de lei. In sarcina celor 42 de inculpati s-a retinut ca in perioada 2000 – 2001, prin folosirea de documentatii incomplete si cu date false, au obţinut, credite in mod nelegal. Creditele au fost folosite in alte scopuri decit cele pentru care au fost solicitate, multe dintre ele fiind utilizate pentru acoperirea altor credite sau au fost retrase cash, sumele de bani folosindu-se in interes personal.
Dosarul Bancii Transilvania avea peste 20.000 de pagini cuprinse in 167 de volume. De la sucursala Bacau printre acuzati apareau Carmen Negoita, directorul acesteia, Timona Cioinea, cotabil sef, si Ciprtian Stanciu, seful serviciului credite. (Petru DONE)
unii sunteti ziaristii care in toamna 2002 dezinformati lumea din targ ?
care,a.fost,vina,monicai,vascan,daniela