• o treime din deținuții din Penitenciarul Bacău sînt arestați preventiv • Penitenciarul are capacitate de aproape 500 de persoane, dar găzduiește peste 1.500 de deținuți
Aproape 500 dintre cei care și-au găsit „cazare” la Penitenciarul Bacău sînt arestați preventiv în diferite dosare. Asta în condițiile în care închisoarea băcăuană este una din cele mai aglomerate din țară, gradul de ocupare fiind depășit de cîteva ori.
Conform reglementărilor în vigoare, un deținut are dreptul la șase metri pătrați, astfel că în Penitenciarul Bacău ar trebui să fie cazate 468 de persoane. Numai că, în prezent, pușcăria băcăuană găzduiește nu mai puțin de 1.544 de persoane și ajunge la un indice de ocupare de peste 300 în raportul dintre metri pătrați alocați fiecăruia și numărul de deținuți. Așa se face că Penitenciarul din Bacău deține unul din locurile furntașe din sistemul de penitenciare din România în privința aglomerării din celule. Din cei 1.544 de deținuți, sînt condamnate definitiv cu puțin peste 1.000 de persoane. „435 de persoane sînt arestate preventiv, dintre care 421 de bărbați și 14 femei. Tot la noi se mai află și 19 contravenienți”, a declarat colonelul Marian Prejvara, comandantul Penitenciarului Bacău. La un calcul simplu, cei 500 de arestați preventiv în diferite cauze duc la încărcarea penitenciarului cu cel puțin cîteva zeci de procente.
Dacă cei cu statut de deținuți temporar sînt arestați în cauze care trenează pe rolurile instanțelor ani de zile sau a căror cercetare penală încă nu s-a finalizat și se anunță a fi de durată, este ușor de imaginat cît de greu se va depopula pușcăria băcăuană de arestații preventiv. „Cu cît sînt mai complexe dosarele cu atît cercetarea penală dar chiar și cea judecătorească durează mai mult. Din păcate, sistemul juridic românesc nu prevede alte sisteme de cazare pentru arestații preventiv în afara închisorii și a arestului poliției, unde spațiul de cazare este destul de limitat. Și nici nu se prevede vreo schimbare în această privință. S-ar putea ajunge la o degrevare a spațiului locuibil în penienciare dacă legiuitorii ar obliga acuzarea, deci pe procurori sau chiar pe judecători, să nu depășească un anumit timp pentru punerea pe rol a unei cauze. Sau chiar pentru judecarea lor în regim de urgență”, ne-a declarat unu dintre avocații băcăuani, care a șinut să-și păstreze anonimatul pentru a nu fi acuzat de subiectivism, dat fiind că apără cîțiva arestați preventiv aflați în peniteniciar. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns