Unii dintre noi ne amintim de un personaj pitoresc al scriitorului Zaharia Stancu, care, în dealtfel controvesatul roman „Desculț”, era deseori surprins mîncînd argila coaptă din vatră. Era a mirare pentru mulți, dar puțini știu că argila este, de fapt, un pămînt viu și, deci, miraculos.
Încă din antichitate s-a recunoscut valoarea sa și s-a folosit în preparatele medicinale. În 1903, un medic berlinez a folosit-o cu succes contra epidemiei de holeră asiatică din Prusia Orientală. În timpul razboiului, a amestecat argila cu muștarul distribuit soldaților, pentru a evita dizenteria. Acțiunea sa bactericidă constituie un ajutor prețios, pentru că absoarbe substanțele toxice. S-au făcut experimentări pe șoareci, cărora li s-a administrat stricnină și care au murit imediat. Aceeași doză de otravă, dată împreună cu argila, n-a avut nici un efect asupra șoarecilor: ei nu au mai murit. Utilizată ca deodorant, argila dă usturoiului gust de pepene; dacă se pune în frigider, ea suprimă toate mirosurile urîte. Are acțiuni antiseptice și cicatrizante de netăgăduit: citofilactică – împotiva tuturor microbilor, împiedică proliferarea bacteriilor și ușurează regenerarea celulelor.
Cum se face cura cu argilă
Înainte de a se institui cura de argilă, trebuie să se știe că este contraindicată în constipațiile cronice, tendințe de ocluzii intestinale și hernie. În caz de hipertensiune arterială trebuie să se ceară avizul medicului. Trebuie folosită cu discernamînt. Se folosește pentru cura internă, mai întîi sub formă de „apă de argilă”, obținută din amestecarea cu apă de izvor și se pregătește seara. A doua zi se bea, pe stomacul gol, numai apa clară. Ea îmbogățește sîngele și pregătește corpul pentru a primi, în a doua etapă, „laptele de argilă”. Atunci trebuie să se bea apa amestecată bine cu multă argilă. În principiu, cura durează opt zile și se reia după un repaos de opt zile și tot așa, pînă la vindecare. Se recomandă să se folosească sub control medical. Extern, se folsește sub formă de cataplasme reci, calde, fierbinți, amestecată cu infuzii de plante medicinale, cu acțiune în: furunculoză, abcese, antrax, migrene, artroze, nevralgii și afecțiuni dentare.
Cînd este o afecțiune profundă se va folosi, concomitent, și cura internă. În afecțiuni ginecologice, injecțiile cu argilă dau rezultate excelente (leucoree, metrite, vaginite). Spălarea rănilor se face cu o soluție lichidă de argilă, la care se adaugă și cîteva picaturi de lamîie. De asemenea, argila înlocuiește pudra de talc pentru copii. În asociere cu varza, lamîia, mierea de albine, fierul, drojdia de bere, acțiunea de vindecare crește și mai mult. Să nu uităm, însă, și acțiunea ei estetică, sub formă de măști, creme și loțiuni. Astfel:
• se reîncarcă celulele organismului cu energie vitală, revigorîndu-le;
• are o acțiune reechilibrantă, de exceptie;
• are o remarcabilă putere antitoxică și absorbantă;
• posedă virtuți antiseptice, cicatrizante și calmante;
• constituie un adevărat filtru natural UV.
În articolul următor mă voi referi la o cură agreată îndeosebi de sexul frumos: tratamentul cu pudră de argilă în cosmetică.
Lasă un răspuns