Șase dintre cele mai importante exemple de arhitectură comunistă din România vor fi introduse într-un circuit cultural european alături de o serie de alte clădiri din Europa de Sud-Est aparținând regimului totalitar.
Prin intermediul proiectului ATRIUM – Arhitectura Regimurilor Totalitare din secolul al XX-lea în Managementul Urban, Mitropolia Moldovei și Bucovinei urmărește să valorifice potențialul turistic cultural din perioada regimului comunist din România și astfel să atragă un număr cât mai mare de turiști străini spre țara noastră. Mitropolia Moldovei și Bucovinei este parteneră în acest proiect alături de alți 18 parteneri care provin din 11 țări din Europa de Sud- Est.
Cele 6 clădiri comuniste din România (Palatul Parlamentului, Casa Scânteii, Teatrul Național din București, Monumentul închinat Eroilor Neamului din București, Complexul Unirea din Iași și Casa de Cultură a Sindicatelor din Suceava) vor face parte dintr-un circuit cultural european alături de alte clădiri din Europa aparținând regimului totalitar. Printre acestea se numără: Universitatea din Patras, Piața Libertății din Bratislava, Palatul Național de Cultură din Sofia, Piața Revoluției din Ljubljana, Monumentul închinat eroilor din Forli, etc.
“Întrucât în România vin din ce în ce mai puțini turiști din străinătate, trebuie găsite modalități noi prin care să-i atragem. De aceea considerăm că proiectul ATRIUM deschide o nouă oportunitate de a crește numărul turiștilor străini, oportunitate de care trebuie să profităm și pe care trebuie să o valorificăm la maxim”, a declarat dna Alina Ifrose, Manager de Comunicare în cadrul proiectului.
Pentru ca acest proiect să aibă succes, după finalizarea circuitului vor fi create o serie de produse turistice culturale care vor fi promovate prin intermediul agențiilor de turism din România și nu numai. Astfel proiectul ATRIUM ar putea duce la dezvoltarea unui nou segement pe piața turistică și la atragerea turiștilor străini din țări precum: Albania, Slovenia, Croația, Serbia, Italia, Grecia, Bulgaria și Slovacia.
Chiar daca pentru unii turiști regimul comunist nu reprezintă neapărat o atracție turistică, proiectul ATRIUM, prin amploarea sa, va reuși să conștientizeze publicul despre importanța istorică, culturală și arhitecturală a clădirilor comuniste și să trezească interesul turiștilor pentru acest tip de turism și anume turismul cultural, arhitectonic comunist.
Lasă un răspuns