Fundația pentru Educație, Dezvoltare și Sprijin Comunitar (FEDSC) „Constantin Brâncoveanu” Bacău continuă proiectul „Conservarea speciilor și habitatelor din ariile protejate – Creasta Nemirei și Slănic”, finanțat în cadrul programului POS Mediu pentru dezvoltarea infrastructurii și a planurilor de management pentru protejarea biodiversității și Rețelei Natura 2000. Aceasta reprezintă o rețea de arii protejate ce se întinde pe suprafața Europei, creată în scopul stopării dispariției unor specii importante de plante, animale și habitatelor acestora. Ariile protejate Creasta Nemirei și Slanic fac parte din rețeaua Natura 2000, întrucât la nivelul acestor zone se găsesc câteva din speciile de plante, animale și habitate aflate pe listele de protecție speciale, conform legislației europene. În interiorul acestor zone se ține cont de interesele economice, culturale și sociale, care nu afectează starea de conservare a speciilor și habitatelor. În acest fel, este încurajată desfășurarea activităților tradiționale precum agricultura extensivă, pașunatul sau cositul.
Din păcate, aceste zone sunt amenințate de numărul mare de turiști atrași de mediul natural care, de cele mai multe ori, distrug biodiversitatea unor areale deosebite. Proiectul este localizat în Regiunea Nord-Est – Moldova, în județele Bacău și Covasna. În Bacău, proiectul se desfășoară în orașele Dărmănești, Slănic Moldova și în comuna Dofteana.
O atenție deosebită se acordă în special campaniilor de informare și conștientizare a populației și autorităților locale, vizitatorilor și generației tinere cu privire la necesitatea protejării și conservării biodiversității pentru ca omul să trăiască în deplină armonie cu natura. „Speciile și habitatele vizate de proiectul nostru au existat aici dintotdeauna – a precizat Carmen Silitră, președintele FEDSC „Constantin Brâncoveanu” Bacău. Ele se vor putea menține doar cu ajutorul nostru”.
Valoarea totală a proiectului ajunge la 2.788.002 lei.
Lasă un răspuns