• cei mai mulți tineri care își aleg modele vedete au impresia că acestea u o viață lipsită de griji • e bine să ai modele, dar să fii selectiv
Brad Pitt, Julia Roberts, Madonna. Aceste persoane au ceva în comun cu noi, tinerii. Reprezintă nu numai idolii atîtor oameni, ci și modele pentru cei mai mulți tineri. Se știe că o tendință a adolescenților este aceea de a încerca să-și găsească un model pe care să-l urmeze întrutotul. Unii găsesc exemple în părinții lor, dar cei mai mulți caută în afara familiei. Toți avem cîte o persoană pe care o admirăm, spunînd „aș vrea să fiu la fel de frumoasă, de talentat/ă sau deștept/ă ca și el sau ea, ori de cele mai multe ori o invidiem și ne întrebăm de ce nu sîntem la fel de norocoasă”. Și asta pentru că ne imaginăm că vedetele cu care am vrea să semănăm au o viață de huzur, au ajuns acolo peste noapte și au avut o viață lipsită de orice griji. Lucrurile nu stau însă chiar așa.
Noi le vedem idolilor noștri doar părțile bune, dar sînt și ei ființe umane, au defecte și fac greșeli ca oricare dintre noi, poate chiar mai grave. Unii dintre ei au poate chiar un caracter urît. Auzim adesea despre nu știu ce starletă că se droghează, ori că s-a bătut cu nu știu care pentru nu știu ce iubit. Ca să nu mai spun de nu știu ce proces intentat unui VIP, care fie a condus beat prin California, ori a furat dintr-un magazin second hand. Astea însă nu contează, atunci cînd o vezi pe Madonna adulată de zeci de mii de fani pe un stadion. Nu mai gîndești la ce-a făcut la viața ei. Vezi doar succesul și spui că vrei musai să fii ca ea.
Totuși, să ai un model nu este cel mai rău lucru din lume. „Voi munci să fiu la fel de bun ca el”, probabil își spun mulți adolescenți. Foarte bine. Scopul trebuie să fie legat de acțiunile pozitive și încununate de succes, de caracterul bun al modelului, și nu de toate întîmplările vieții lui personale. Dacă știi să fii suficient de selectiv și să ajungi chiar mai bun decît cel pe care l-ai luat drept exemplu, e perfect.
Eu cred că a avea un model în anii adolescenței nu este un lucru rău. Trebuie să știi doar să alegi „orezul de neghină”. Să nu copiezi o persoană în tot ceea ce face, ci doar să te inspiri. Iar dacă modelul tău este o vedetă, indiferent de unde și ce face ea, să nu uiți că și ea e om ca și tine, că are destule defecte. Orice ai face, păstrează-ți propria personalitate. (Ioana PAVEL)
Lasă un răspuns