Artiștii independenți din Bacău cer sprijinul Primăriei, pentru acces la spații de expunere în zone special amenajate, dar și în galeriile de artă. Grupul de iniţiativă al „Expoziţiilor Universale” băcăuane, reprezentat de Gheorghe Parascan, a dat publicității un set de propuneri pentru eliminarea discriminării în domeniul artistic.
„Bacăuanii doresc şi ei normalitatea”, se afirmă în comunicatul „artiștilor liberi din Bacău”. Printre propunerile lor, se află amenajarea de spații în parcuri, muzee, teatre, firme private, în care să poată expune orice artist, scopul fiind „promovarea artei în mijlocul marii mase de oameni”.
Iată proiectele propuse de grupul de artişti liberi din Bacău
Acţiunea şevaletul.
Proiectul propune ca în toate parcurile, clădirile publice, muzeele, teatrele, filarmonicile şi firmele doritoare să fie montate unul sau mai multe şevalete, pe care oricare din cetăţeni ar putea să îşi expună opera artistică. Acest proiect îşi propune promovarea culturii, a artelor în mijlocul marei mase de oameni, ieşirea din sălile de cultură selectivă şi exclusivistă. Ideea este: că cetăţeanul de rând, indiferent de nivelul de studii şi vârstă, poate participa astfel la fenomenul artistic.
Un rol important în acest proiect îl are primăria, care poate “planta” în spaţiul public sistemele de expunere: şevalete, simeze, standuri etc… Aceste şevalete, dispozitive de expunere a obiectelor de artă vor crea un curent activ în manifestările obişnuite: Zilele oraşului, zilele primăverii, zilele toamnei, expoziţii şcolare, expoziţii de grupuri sau personale… Proiectul necesită o aprobare permanentă şi în baza unui proiect , minimă întreţinere şi pază din partea autorităţii publice locale.
Deschiderea tuturor Galeriilor de Artă şi a Muzeelor de Artă pentru participarea tuturor artiştilor, membrii sau nemembrii în Uniunile de Artă din zonă, copiilor şi asociaţiilor şi Fundaţiilor culturale, fără deosebire!
Proiectul necesită o aprobare permanentă din partea primăriei.
Găsirea unei metode de impunere minoră a comerţului cu artă în zone special amenajate. Între gratuitate şi o taxa simbolică!
Proiectul necesită o aprobare permanentă din partea primăriei.
Transformarea oraşului, localităţii, din oraş banal în oraş cultural, apoi din oraş cultural în oraş cultural turistic! Proiectul necesită o aprobare permanentă din partea primăriei.
Cu ocazia Zilelor Bacăului, să se monteze în lungul centrului Bacăului şevalete sau sisteme de expunere a artei cetăţenilor, artiştilor, atât liberi, cât şi membrii în diverse organizaţii culturale. Astfel vom regăsi întreaga cultură pe simeze, participanţii fiind înşişi cetăţenii oraşului! Asociaţiile culturale şi Uniunile vor putea participa fără discriminare la această acţiune importantă! La acţiune vor participa şi artişti concertişti, artişti în domeniul teatrului, baletului, tuturor artelor…
Proiectul necesită aprobare, întreţinere şi pază din partea primăriei.
Aprobarea unor zone în parcurile din oraş în care se va putea organiza gratuit şi fără aprobare activităţi expoziţionale, concerte, spectacole date de cetăţeni şi asociaţii culturale, umanitare. Orice cetăţean, îşi va putea afişa lucrările de artă, picta, juca teatru… fără aprobări speciale de la primăria oraşului, spaţiul fiind aprobat ca atare şi având paza specifică.
- sursa: Grupul de iniţiativă al”Expoziţiilor Universale” băcăuane, artiștii independenți
Protestul lui Parascan
Gheorghe Parascan a dat publicității și un protest la adresa modului în care artiștii independenți sunt excluși din viața artistică:
Cultura plastică băcăuană: Ilie Boca domină peste profesioniști. Ceilalți își așteaptă rândul… (Legea comunistă a așteptării eterne).
Elevul lui Boca, Ion Maric, își folosește din plin influența politică, dominând arta naivă, confundând expozițiile meșteșugărești cu expozițiile de artă. Absolvent de facultate de artă la 70 de ani, se află cu un picior în arta naivă și cu unul în arta profesionistă.
Cei doi, suiți în vârf prin forța funcțiilor de bugetari culturali de elita, de peste 50 de ani, se remarcă prin excluderea de pe simeze a celorlalți artiști băcăuani, la nivelul întregului județ, cât și în Iași, Botoșani și Oradea.
Artiștii plastici băcăuani independenți, culeg firimiturile Salonului anual de artă naivă. În rest nu există. Excluși din viața artistică, odată cu împlinirea vârstei de 15-16 ani, sunt siliți să renunțe la lupta artistică în favoarea artiștilor susținuți etern de sistem.
Curios este faptul că artiștii profesioniști și muzeografii remarcă dezinteresul societății pentru arta plastică.
E și normal. La ce sa te aștepți , când elimini de pe simeze atâtea generații de la făurirea vieții artistice, prin excluderea talentelor native, în favoarea celor impuse politic?
Din fericire în Bacău au apărut noi pasionați de artă, o lume paralelă de creatori. Viitorul le aparține. Poate este timpul ca arta sa fie curățată de stresul și interesele politicului.
Privim astfel cum arta plastică oficială dispare, fiind înlocuită de visele noilor generații …
Viitorul nu va fi al celor ca Boca și Maric, ci al artiștilor copii de azi!
Să le urăm succes noilor generatii.
– Gheorghe Parascan
Ion Vasile a zis
De Ilie Boca a auzit toata Romania si nu numai !
Da’ tovarasu’ asta Parascan cine e ?Daca e asa mare artist , neglijat in bacau si in romania de ce nu s-a impus pe plan mondial ?! Asa e cu vulpea care nu ajunge la struguri.
Si rusine zdbc pentru acest articol in care incurajati un neica nimeni !
Picasso a zis
Am fost cu copiii mei la galeriile de arta. Prima oara, fiind mici. Deschid ușa, suna un clopoțel legat cu ață deasupra ușii. Vine duduia repede dintr-un birou. Încasează banii, taie biletul și fuge înapoi. Era duminica. Era ziua cuiva pesemne. Rămân eu de prost în muzeu cu copiii de mana ca să le explic o expoziție despre care habar n-aveam. Cucoanele erau prea absorbite de cafele și dulcețuri. În final copiii zic: hai sa plecam, nu înțeleg. Nici eu. Am plecat. Am deschis ușa. Iar a sunat clopotul. Iar a ieșit cucoana sa vadă cine intra. De data asta ieșeam.
Avem nevoie și de muzeografi, oameni de marketing, care sa explice și sa vândă arta publicului. Ne plângem ca nu avem public consumator de arta, dar nu facem nimic sa atragem și sa explicam.
Parascan a zis
Fiecare relatare a adevărului ajuta artă și societatea.
Emy.T a zis
Din pacate d-l Parascan are dreptate dar nu total.Intradevar arta naiva din Bacau si chiar din tara este dirijata de un grup a carui lider pare sa fie Ioan Maric.Nu Ilie Boca exclude artistii tineri ci d-l Ioan Maric si sprijinitorii sai din tara dintr-un motive foarte simple…..Nu suporta ca cineva sa fie mai bun ca el si sa ia premii(Anul acesta Bacau a luat un premiu in conditii suspecre).Cu toate acestea nu pot sa nu-mi aduc aminte ca d-vs d-le Parascan si sotia ati expus la foarte multe Saloane ale Artei naive din Bacau si din tara si ati fost recompesat cu premii,doua dintre ele fiindu-va acordate la propunerea lui Ioan Maric(!!!)Cu toate acestea aveti dreptate,D-l Maric e un om care nu suporta tinerii artisti,si incearca sa ii excluda din viata artistica,e si cazul d-vs,el este cel care v-a interzis accesul in unele expozitii din Bacau ,Iasi si Oradea…
Si acest domn din punctul meu de vedere nu este mare decat aici,in oras si in regiunea noastra,daca treci granita,el nu este decat un mestesugar care incearca sa-si vanda marfa.Prezentele lui peste hotare,in marea lor majoritate este in corturi la targuri unde se gasesc de toate.Nu este prezent in galeriile de arta si nici o galerie nu il invita pentru ca nu au auzit de el iar cota sa pe piata internationala de arta este ZERO.Persoanele specializate care se ocupa de arta la nivel european nu au auzit de el,habar nu au de Maric iar arta lui nu este asa fenomenala cum se spune….Este doar un pictor „facut”si nimic mai mult.Facultate??la 70 ani?? Ehhh…
Parascan a zis
cele câteva expoziții colective din Bacău la care am participat, nu înseamnă viața artistică reală. Că sa vă convingeți trimiteți la Muzeu un cetățean oarecare, cu propunerea de a realiza o expoziție personală. Eu in 50 de ani de pictura nu am reușit… Cât despre Boca… Am trăit zeci de momente absurde, în care făcea orice artist neafiliat UAPR amator, bulevardier, autor de expoziții de kk… De ce oare Mariana Popa se ascunde de cei ce vor să facă expoziții?
ko a zis
E loc pentru toata lumea! Ia sa se aseze in centru lucrarile pictorilor….fara a se scrie cui apartin, iar oamenii sa acorde punctaje…Atunci vedem cine e de soi si cine nu, cine merita a fi promovat si cine papa parale pe nemeritate!
Pick a zis
Nu cunosc cine e Maric și cine dispune alegerea lucrărilor de arta. Problema in orice caz nu este politica ci doar de valoare artistica. Atenție ca e însă o criza și de critici de arta de valoare reala