• directorul Dorinel Ichim spune că cel mahmur scapă ieftin dacă i se stoarce în gură balegă de vacă
Unde-s sărbători și petreceri, e clar că se lasă cu șprițuri puternice. Și cum după un pahar mai încape unul, și un altul, și tot așa, te trezești la sfîrșit că nu mai știi nici cum te cheamă, nici ce cauți tu la o petrecere și nici de ce cel care stă în fața ta și te ține de cap spune că este prietenul tău. Cine a ajuns în starea asta, e clar că are nevoie de ceva să se dreagă. Dar cu ce? Pe cît de multe sînt sortimentele de băutură, pe atît de puține sînt rețetele de dres după o băută adevărată. E bine, totuși, să le cunoașteți.
Pentru că în lumea scriitorilor „demonul alcool” este unul dintre elementele vitale, am întocmit o rețetă pentru dres, numai bună de pus în practică după o băută ca-n povești. Rețeta este recomandată cu toată garanția de dramaturgul Viorel Savin, și o redăm în termeni aproximativi. „Într-o tigaie se pun la prăjit cîrnați tăiați potrivit, felii de mușchi, șuncă în bucăți mari. Apoi se iau două cepe mari, se taie mărunt și se prăjesc în untura rezultată după prăjirea bucăților de carne. Pe un fund se taie mărunt varză murată. Se pune într-un ceaun la fiert, aruncîndu-se totodată ceapa și toată prăjeala. Se mestecă bine și se dă în clocot, după care se servește cu mămăliguță caldă”, ne-a spus el. Dacă e veritabilă și merge, vă rugăm să ne sunați și pe noi la redacție! Dacă nu, ne cerem scuze! S-ar putea să fi apărut și niscai greșeli de tipar în întocmirea ei, dar, după o băută care-ți dă dureri serioase de cap, nimeni nu se mai uită la detalii.
Dorinel Ichim știe o rețetă de dres pe bază de balegă de vacă
Dorin Ichim, directorul Muzeului de Artă și Etnografie din Bacău, va
petrece revelionul alături de familie la un restaurant din oraș. „Voi
serba trecerea în noul an, împreună cu soția și cei doi băieți la
restaurantul Corleone din Bacău”, ne-a spus directorul Ichim.
Cum este recunoscut ca un specialist în folclor, l-am rugat pe
etnograful băcăuan să ne ofere și o rețetă pentru dres în cazul în
care cineva „își bea mințile”. „Pe vremuri, la cei care intrau în comă
alcoolică, li se storcea în gură baligă de vacă. Aceasta conține
amoniac care, în contact cu alcoolul, îl face să-și diminueze din
putere. Pentru cei care beau ceva mai mult decît trebuie, li se
recomandă zeama de varză. Dar, cel mai bine ar fi să nu se ajungă
aici”, a venit sfatul lui Dorinel Ichim.
Pentru cei care vor să scape de efectele nefaste ale unei nopți cu multe pahare de băutură consumate, profesorul Vasile Cautiș recomadă borșul sau moarea de varză murată. „Dacă bei borș sau moare, după cîteva ore poți s-o iei de la capăt. Și spun asta din proprie experiență”, a garantat pentru efect inspectorul în cadrul Corpului de control al Ministerului Educației și Cercetării.
Pentru astfel de situații ceva soluții a propus și profesorul Mihai Semenov, în opinia căruia cea mai bună șansă de a scăpa de mahmureala este repetiția chefului. „Un pahar de vin se stinge tot cu un pahar de vin, vodca se «taie» tot cu vodcă, în timp ce prea multă mîncare are ca leac o ceașcă de cafea”, ne-a explicat, cu zîmbetul pe buze, profesorul Mihai Semenov. (C. GHERASIM, E. CUCU)
Lasă un răspuns