• mii de oameni au invadat ieri farmaciile pentru a-și putea primi compensat sau gratuit medicamentele de pe rețetele prescrise de medicii de familii sau de doctorii specialiști • de teamă că medicamentele se vor epuiza, sute de bolnavi au venit la farmacii de noaptea • primii instalați la cozi au fost bolnavii psihic, pentru că fondurile alocate lor se termină primele
Să îți procuri medicamentele gratuite sau compensate date de medicul de familie sau de cei specialiști a devenit o adevărată dramă. Trebuie să te scoli cu noaptea în cap și să te așezi pe scaun în fața farmaciilor. Așa au ajuns să facă băcăuanii. Așa se întîmplă de luni de zile, deși mai marii orașului nu pierd ocazia să spună că trăim într-o urbe civilizată, europeană, iar șefii sistemului sanitar aduc tot felul de justificări. Dacă nu se înghesuie în primele patru zile ale lunii, oamenii trebuie să scoată bani din buzunar pentru rețete. Și nu au de unde, fiindcă cei mai mulți trăiesc modest. Așa că ei acceptă cele mai crunte umilințe, deși plătesc lunar bani grei la asigurările de sănătate. Este exact ca pe vremea lui Ceaușescu, cînd stăteam cu toții cu noaptea-n cap la cozi interminabile pentru niște oase cu ceva carne pe ele. Și acum, ca și atunci, oamenii știu că ceea ce se petrece este anormal, dar au înțeles și că viața lor nu contează.
Ultima zi a lunii iunie le-a dat frisoane mai multor mii de băcăuani. Bolnavi cronic care au nevoie lună de lună de medicamente prescrise fie pe rețete compensate, fie gratuite, ei și-au calculat încă o dată șansele de a intra în posesia medicamentelor prescrise de medici. Ca de fiecare dată în ultimele luni, bolnavii au ajuns la concluzia că, dacă în prima zi a lunii nu apucă să-și ridice tratamentul dintr-o farmacie, cu fiecare zi care trece șansele lor se diminuează.
Rețetele compensate și gratuite au devenit adevărate bilete la loterie. Degeaba medicii prescriu rețete pentru bolnavi. Dacă nu se duc în primele zile din lună la farmacii, medicamentele se epuizează, și rețetele devin hîrtii bune de dat la gunoi. Așa se face că mii de oameni s-au înghesuit ieri la farmaciile din Bacău. În special farmaciile mari au fost invadate de pacienți care au așteptat la rînd să-și primească porția de medicamente, dar și cele mici au înregistrat un număr record de clienți.
Cei mai mulți bolnavi s-au postat în fața Farmaciei nr. 1 și la cabinetele Laboratorului de Sănătate Mintală. Aici, cozile interminabile au avut drept cauză faptul că, luna trecută, peste 200 de băcăuani cu afecțiuni psihice au rămas fără medicamente, cele cinci famacii din care își puteau ridica aceștia tratamentul epuizîndu-le în primele patru zile ale lunii. Speriați că și luna aceasta ar putea păți la fel, bolnavii au ieșit din casă de noaptea și s-au așezat la cozi, mai întîi la cabinetul medicului, apoi la farmacii.
Cei care își caută sănătatea se îmbolnăvesc și mai tare
Ieri, la ora 5.00 dimineața, în fața Laboratorului de Sănătate Mintală (LSM) de la Gară soseau primii pacienți și primele rude ale unor bolnavi care nu se pot deplasa. Rîndul celor care așteptau deschiderea cabinetelor de psihiatrie s-a îngroșat considerabil la ora 7.00, cînd medicii și-au început programul. Pe un hol lipsit de aerisire și în care atmosfera a devenit irespirabilă în scurt timp, peste o sută de oameni au stat să le vină rîndul la unul dintre cei trei medici care dădeau consultații. În jurul orei 10.00, pe hol nu mai puteai arunca un ac, dar nimeni nu îndrăznea să părăsească rîndul. Toate persoanele așezate la coadă aveau aceeași grijă: să fie consultate de specialist, iar apoi să-și primească rețeta compensată sau gratuită pentru boala cronică de care suferă. Fără pic de pauză, medicii trebuiau să țină piept aglomerației și să scrie rețetele cît mai repede posibil. Despre regula potrivit căreia un pacient cu boală psihică trebuie să stea în cabinetul medicului specialist 20 de minute, nici nu putea fi vorba. „La fiecare început de lună sîntem sufocați de bolnavii care vin după rețete compensate și gratuite. Sînt înspăimîntați de faptul că nu mai prind medicamente în farmacii și toți cei care ar trebui să vină pe rînd pe timpul unei luni întregi se îmbulzesc la ușa cabinetelor în doar cîteva zile. Luna trecută, din cei peste 1.100 de bolnavi, doar 900 au mai prins medicamente”, explică doctorul Laurențiu Ștefănescu, șeful LSM.
Pe hol nu așteaptă doar bolnavi psihic. Sînt și rude ale unor pacienți pentru care boala este mult prea gravă și pentru care statul la o astfel de coadă ar putea declanșa crize serioase sau chiar incidente periculoase. „Printre bolnavii cronic care primesc tratament gratuit sau compensat există și 60 de pacienți cu afecțiuni psihice care sînt obligați prin hotărîre judecătorească să facă tratament. Ei au făcut crime, violuri sau tîlhării, dar au fost declarați fără discernămînt. Cîțiva dintre ei nu au mai prins medicamente în ultimele două luni și sînt un pericol iminent pentru familiile lor, pentru vecini sau oamenii de pe stradă. Un bolnav psihic fără tratament ajunge caz de urgență pentru spital. În această variantă, costurile sînt mult mai mari pentru sistemul de asigurări, pentru că, pe lîngă tratament, se alătură și costurile hoteliere”, adaugă doctorul Ștefănescu.
Ca să facă față valului de oameni de la ușa lor, cei trei psihiatri de la LSM și-au prelungit ieri programul cu mai bine de două ore. Pentru pacienți, coada de la LSM nu a fost singura la care au trebuit să se așeze ieri. După ce se vedeau cu rețetele în mînă, bolnavii sau rudele lor trebuiau să alerge către Farmacia nr.1, unde se eliberează medicamente pentru programul de psihiatrie.
Ieși din rînd, ai pierdut medicamentele
Cu toate că este o farmacie cu program prelungit, farmacia nr.1 și-a deschis porțile pentru bolnavii care aveau de ridicat rețete compensate și gratuite abia la ora 7.00. Postată la ușă, o angajată a farmaciei ținea ordinea la rîndul care se formase. Zeci de oameni așteptau afară să le vină rîndul să intre în farmacie, în care nu erau primite decît maxim zece persoane. „Dacă ați intra cu toții, ar fi sufocant înăuntru. Nu mai bine stați la aer curat și intrați la ghișeu pe rînd? Cine are de luat medicamente cu bani, poate veni mai în față”, spunea femeia în halat postată în ușă.
Deși afară aerul era irespirabil din cauza căldurii, oameni au acceptat să stea la coadă în afara farmaciei, numai să fie siguri că își iau tratamentul. „Sufăr de o boală psihică pentru care trebuie să iau medicamente lună de lună. Abia stau în picioare din cauza unei fracturi mai vechi, dar îndur durerea, pentru că altfel rămîn fără tratament. În ultimele două luni nu am mai prins medicamente gratuite, fiindcă am venit la farmacie pe 5 ale lunii. M-am simțit foarte rău și nu vreau să mai ajung la spital în stare gravă”, ne-a spus Cristian Zaharia, unul dintre ultimii bolnavi așezați la coada din fața Farmaciei nr.1.
Unii dintre cei veniți după medicamente au bătut cale de zeci de kilometri, de la țară. „Fratele meu este bolnav cu capul de mai mulți ani, după o bătaie pe care a încasat-o de la un consătean. Luna trecută nu am mai găsit rețeta la nici o farmacie și acum o săptămînă a fost internat după o criză urîtă. Ne e frică să stăm în preajma lui atunci cînd nu ia tratamentul, pentru că e violent. El nu are nici un fel de pensie, iar dacă ar trebui să luăm rețeta cu bani, am fi nevoiți să plătim 700.000 de lei în fiecare lună”, a afirmat Elena Cristea, sora bolnavului.
Cei mai mulți dintre bolnavii așezați la cozi se încurajează unii pe anlții. Deși se spune că necazurile ar trebui să-i facă pe oameni mai uniți, fiecare om de la rînd se gîndește, mînat de disperare, la cum să-și ia medicamentele și să plece. Norocoșii ca cei de ieri se vor număra în scurt timp pe degete. La cît de multă lume era ieri în secțiile de profil și la farmacia 1, este de așteptat ca aceasta să-și termine în cel mult trei zile plafonul pentru programele de sănătate, iar bolnavii ocazionali care vor avea nevoie de medicamente compensate și gratuite abia de acum încolo trebuie să-și reia maratonul prin toate colțurile orașului, în căutarea unei farmacii care nu a tras oblonul. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns