• candidatul PSD, Mihai Ilie, este noul primar de la Bîrsănești
Mihai Ilie, PSD, este noul primar al comunei Bîrsânești. El a cîștigat alegerile anticipate la o diferență de aproape 600 de voturi față de contracandidatul său, liberalul Costică Petcu, actualul viceprimar. Succesul lui Mihai Ilie a fost posibil datorită investiției enorme pe care PSD a făcut-o la Bîrsănești. Deși, pînă înainte de alegeri, timp de trei ani, Mihai Ilie a fost membru PNL, în ultima clipă el a sărit în barca partidului de guvernămînt, care i-a promis că îl scoate primar. Pentru asta, PSD a făcut apel atît la banii publici, cît și la pîrghiile administrative de care dispune.
În săptămîna premergătoare primului tur de scrutin, Consiliul Județean Bacău a decis să asfalteze la Bîrsănești aproape doi kilometri de drum și să repare alți doi, lucrare care a costat aproximativ zece miliarde. Alte 75 de tone de îngrășăminte gratuite, subvenționate de Guvern, au fost sistribuite din mașini pe care erau lipite afișe cu chipul candidatului PSD. Primul tur a însemnat o înfrîngere pentru PSD: intrarea în turul al doilea a lui Mihai Ilie și a viceprimarului Petcu. Pentru scrutinul care s-a desfășurat duminică, PSD a scos asul din mînecă vineri după-amiaza, cînd societatea Drumuri SA, aflată în subordinea Consiliului Județean Bacău, s-a apucat de asfaltat un alt tronson de drum. Vineri seara, Mihai Ilie a cărat la Școala Brătești – un sat din componența comunei – mese și scaune noi, deși instituția de învățămînt nu a mai primit nici o piesă de mobilier, de la înființarea sa, în 1964.
Dacă la toate acestea mai adăugăm și faptul că Mihai ilie, proprietarul fostului SMA din comună, le-a arat oamenilor gratis sau la jumătate de preț pămînturile, avem o imagine completă asupra efortului uriaș care s-a făcut la Bîrsănești pentru ca Ilie să fie scos primar. El a obținut cele mai multe voturi la Bîrsănești (629), în timp ce Costică Petcu a fost votat de consătenii săi din Albele (347 de voturi, și doar 83 de voturi pentru Ilie). La Caraclău, opțiunile oamenilor pentru candidatul PD din primul tur, Ștefan Voinea, s-au îndreptat tot spre PD, deși la nivel național a existat un protocol PD – PNL prin care cele diouă partide și-au promis că se sprijină reciproc în cel de-al doilea scrutin. În fine, asfaltul turnat vineri la Brătești a stabilit ierarhia finală: Ilie a obținut cu o sută de voturi mai mult decît Petcu, deși diferența dintre cei doi, la primul tur, a fost de 50 de voturi. Mai trebuie remarcat faptul că locuitorii comunei Bîrsănești s-au prezentat în număr destul de mare la urne, în ambele tururi de scrutin.
Pesediștii care au fost artizanii mascaradei din campania electorală susțin că nu contează cînd s-au făcut lucrările, ci important este că s-au făcut. Ei spun că rezultatul alegerilor nu a fost viciat și nu pot oferi nici o explicație oficială pentru ardoarea cu care s-au bătut la Bîrsănești. Lucrurile sînt, însă, mai mult decît clare: liderii PSD Bacău au vrut să denmonstreze că județul nostru rămîne un fief al PSD și, pentru a nu pierde din importanță în ochii șefilor de la București, au folosit banul public după bunul plac. „Acțiunile PSD au demonstrat disperarea partidului de guvernămînt, dispus la orice abuzuri. Nu se mai respectă nici norme tehnice, nici legale, atunci cînd se face, de exemplu o asfaltare de drum. Pentru a realiza o asemenea lucrare trebuie proiect, deviz, licitație. Nu s-a ținut cont de nici o normă, pentru că PSD nu-și poate permite să piardă alegerile într-un județ considerat fief PSD”, spune Ioan Chiriac, vicepreședintele Consiliului Județean Bacău.
Rezultatul alegerilor de la Bîrsănești a fost comentat și de deputatul liberal Valeriu Gheorghe ca fiind o aparentă înfrîngere. „Noi nu am pierdut la Bîrsănești. Noi am cîștigat voturi la Bîrsănești, iar ei le-au cumpărat. Este o mare diferență. PSD nu mai ține cont de regulile democratice și a demonstrat acest lucru la Bîrsănești. Dacă ei nu țin cont, cu siguranță că organismele internaționale vor ține”, ne-a declarat deputatul Gheorghe. (Nicoleta BICHESCU)
Lasă un răspuns