Asigurarea de incendiu, foarte necesară și iarna
Paul COJOCARU
Broker de asigurare
www.conectasigexpert.ro
www.paulcojocarudespreasigurari.blogspot.com
Deși venirea zăpezii în această iarnă a întârziat, în momentul în care aceasta a sosit și-a făcut simțită prezența cu vârf și îndesat. Căderile masive de zăpadă au dus la blocări de drumuri, având ca efect mari probleme de trafic și aprovizionare.
Premiera pentru România a fost instituirea de cod roșu în mai multe județe ale țării, fapt care a creat o stare de panică în rândul populației.
Efectele asupra locuințelor și gospodăriilor populației au fost majore. Greutatea stratului de zăpadă influențată și de viscolul foarte puternic, care a înregistrat până la 80-90 km/oră, a dus la distrugerea unor acoperișuri, case, grajduri, magazii și alte anexe.
Frigul pătrunzător i-a făcut pe locuitori să facă focul mult mai des decât în mod normal și, dacă coșul de fum nu era bine curățat sau întreținut, a avut ca efect producerea de incendii catastrofale, care aveau slabe șanse să fie stinse de pompieri, din cauza accesului mult îngreunat de zăpadă.
Deși sunt o categorie foarte greu încercată, atât iarna (la căderi de zăpadă), cât și vara (la inundații și alte calamități), pompierii ar trebui să controleze sau să desemneze echipe de la primărie care să verifice în fiecare gospodărie dacă sunt curățate coșurile de fum sau dacă există improvizații ale instalațiilor electrice.
Riscul de incendiu poate fi acoperit, la fel și riscul de greutate a stratului de zăpadă, printr-o poliță facultativă pentru niște prețuri simbolice.
Din punctul meu de vedere, luând în considerare istoricul fenomenelor atmosferice pe teritoriul României și estimările asupra evoluției climei, strategia PAID (Pool de Asigurare Împotriva Dezastrelor) ar trebui schimbată. Prin faptul că polița PAD (Polița de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale) este obligatorie, aceasta ar trebui să conțină și riscurile de incendiu, căderi masive de zăpadă, viscol, furtuni care capătă aspect de tornadă sau vijelie.
În fiecare an, în urma acestor evenimente intervin cu promptitudine unitățile de pompieri, jandarmi, armată, care își fac datoria cu vârf și îndesat, dar și populația trebuie să conștientizeze că locuințele le aparțin, iar grija pentru protejarea și păstrarea acestora le revine și prin încheierea unei polițe de asigurare.
Trebuie să fim conștienți că nu putem sta la nesfârșit cu mâna întinsă dupa ajutoare, iar anul acesta vom avea ultimele alegeri: cele europarlamentare și cele prezidențiale, după care doi ani s-ar putea să nu mai fim băgați în seamă.
Iarna, însoțită de zăpadă și frig, poate avea ca efect înghețarea apei din conducte și poate avaria interiorul locuințelor, centralele termice, mașini de spălat sau alte instalații care folosesc apa.
La streașinile locuințelor se pot forma țurțuri care pot afecta integritatea clădirilor, a bunurilor din jurul acestora și a trecătorilor.
Se pot încheia polițe facultative care să conțină riscul de apă de conductă și să despăgubească efectele produse de aceasta și o răspundere civilă care să despăgubească efectele căderii stratului de zăpadă, sau a țurțurilor de gheață.
Pentru proprietarii de case sau asociațiile de proprietari, este indicat să curățăm zăpada de pe case și blocuri, iar dacă nu reușim acest lucru, să apelăm din nou la unitățile de pompieri sau alpiniști, să ne sprijine în acest demers pentru a evita situații dramatice și nedorite.
Tot iarna, din cauza calamităților naturale, se pot înregistra șocuri de tensiune care pot avea ca efect distrugerea bunurilor electronice și electrocasnice din locuință. Și pentru acest risc se poate încheia o poliță de asigurare.
Vă doresc în continuare o iarnă liniștită la ,,gura sobei”, fără evenimente nedorite. Vă aștept pentru alte lămuriri pe blogul meu: www.paulcojocarudespreasigurari.blogspot.com.
Lasă un răspuns