• după o suspendare de o lună a ordinului care îi obliga pe medici să plătească polițe de asigurare în valută, doctorii trebuie să se asigure pentru culpă medicală
Suspendarea în justiție a ordinului prin care medicii și farmaciștii erau obligați să-și încheie polițe de asigurare cu numai patru societăți de profil pe sume calculate în valută a expirat la data de 1 septembrie. De la această dată, toți medicii și farmaciștii care lucrează în sistem privat sau de stat, dar care funcționează pe baza unui contract cu asigurările de sănătate, trebuie să-și plătească polițele de asigurare pentru sume fixe impuse de Casa Națională de Sănătate (CNS). Nemulțumiți la început de faptul că sînt obligați să plătească sume mult mai mari decît își propuseseră, dar și de faptul că nu au voie să-și aleagă singuri societatea la care să încheie polițele, medicii au sesizat Oficiul Concurenței și au ajuns chiar în instanță ca să-și facă dreptate. La sfîrșitul lunii iulie, ei au obținut o suspendare a ordinului CNS, pînă la data de 1 septembrie. Acum, cadrele medicale au ajuns aproape de unde au plecat. „Personalul medical trebuie să plătească tot polițe calculate în euro, la valorile prevăzute de ordinul inițial, dar asigurarea poate fi încheiată cu orice societate dorește fiecare. Pînă acum, ordinul îi obliga pe medici să se asigure numai la Asirom, Ardaf, Astra și Allianz”, ne-a declarat Aurel Crețu, președintele sindicatului Sanitas.
Primii care și-au plătit polițe scumpe de asigurare profesională au fost medicii de familie. În primăvară, atunci cînd a fost dat ordinul reclamat în justiție, medicii de familie au fost amenințați de Casa Asigurărilor de Sănătate (CAS) cu neplata serviciilor, în lipsa poliței de asigurare. Ca să-și primească banii, ei s-au conformat. Au urmat apoi medicii stomatologi în contract cu CAS și farmaciștii. Cel mai greu de urnit au fost medicii din spitale și policlinici, care aveau și ei de plătit între 60 și 150 de euro, în funcție de specialitate. „La Spitalul Județean a fost încheiată o poliță colectivă. De la anul, fiecare dintre medici și asistenți vor trebuie să încheie polițe individuale”, a mai spus președintele Sanitas. Și celalalte spitale din județ au încheiat polițele de asigurare pentru personalul medical. Fără aceste polițe, orice unitate medicală poate rămîne fără finanțare de la asigurările de sănătate. Polița de asigurare profesională îi pune la adăpost pe medici de situațiile de culpă medicală. În cazul în care instanța constată că medicul a greșit, pacientul care reclamă despăgubiri își poate recupera banii de la firma cu care doctorul a încheiat poliță. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns