Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) a aprobat majorarea cu 35 la sută a cuantumului anual a primelor de asigurarea auto obligatorie (RCA) pentru 2003. De asemenea, reducerea de 10 procente aplicabilă pentru plata integrală și în avans pînă la 31 decembrie 2002 a fost eliminată. Singurele reduceri ale primelor de asigurare pentru polițele valabile anul viitor sînt de 20 la sută, în cazul pensionarilor, și de 50 de procente pentru persoanele cu deficiențe locomotorii posesori de motociclete și de autoturisme adaptate infirmității lor. Ca urmare, posesorii de mașini Dacia sau alte automobile avînd capacitatea cilindrică de 1.201-1.400 cmc vor plăti o primă anuală de 982.000 de lei. Persoanele juridice vor plăti (pentru aceeași capacitate cilindrică) o primă de 1.269.000 lei. În cazul autovehiculelor pentru transport de persoane cu 10-17 locuri pe scaune, inclusiv al șoferului, prima anuală de asigurare este de 2.160.000 lei pentru persoanele fizice, respectiv 3.092.000 lei pentru persoanele juridice.
CSA a mai stabilit ca plata despăgubirilor să fie efectuată în termen de cel mult 20 de zile calendaristice de la data depunerii de către păgubit a ultimului document necesar finalizării dosarului de daune. Această normă este valabilă cu exceptia cazului în care există obiecții asupra sumelor solicitate, caz în care plata se va face în termen de cel mult 20 de zile de la soluționarea obiecțiilor. În caz de neplată la termen, asiguratorul va reactualiza cuantumul despăgubirii cu 0,1 la sută pentru fiecare zi de întîrziere. Limitele de răspundere au fost stabilite la 800 de milioane de lei pentru pagubele materiale directe și indirecte, respectiv pînă la 200 de milioane de lei pentru fiecare persoană, în caz de vătămări corporale sau deces. Valoarea maximă nu poate depăși un miliard de lei, indiferent de numărul persoanelor accidentate.
Deocamdată, se așteaptă apariția în Monitorul Oficial a normelor care cuprind valoarea primelor stabilite de CSA. Apoi, societățile de asigurări vor avea la dispoziție cinci zile pentru a depune documentația de obținere a avizului de la CSA. Deși nu s-a anunțat nimic oficial, este foarte posibil ca doar cinci societăți de asigurări să obțină agrementul Comisiei de a face asigurări RCA.
Deși nu se cunosc încă firmele care vor avea dreptul să încheie astfel de asigurări, unele societăți au publicat deja anunțuri publicitare în care cheamă posesorii de autoturisme să facă asigurarea. Cei care s-au lăsat păcăliți și au achitat primele RCA pentru 2003 au făcut-o pe răspunderea proprie, deoarece este posibil ca firma la care au plătit să nu primească avizul CSA. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns