• un chestionar al Casei de Sănătate a arătat că oamenii își doresc mai mulți bani la sănătate și o mai mare comunicare între medic și pacient
Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) din Bacău a realizat un sondaj pentru a vedea ce părerea au asigurații despre medicii lor de familie. Asigurații băcăuani, dar și cei din județ care au primit chestionare de la instituția băcăuană, au putut să își spună în aceste formulare toate păsurile. „Sondajul a început pe 18 februarie și s-a încheiat pe 18 martie, după care a urmat prelucrarea datelor. Au fost administrate 562 de chestionare, din care au fost returnate și luate în calcul 502 chestionare. Restul de 60 au avut erori sau au fost incomplete”, ne-a declarat medicul Cecilia Lucaci, purtător de cuvînt la CJAS Bacău. Plătitorii la sănătate au trebuit să răspundă la 20 de întrebări și să emită sugestii pentru corectarea activității medicilor de familie. Chestionarele au fost anonime, iar asigurații au trebuit să completeze numai numele medicului de familie pentru ca, ulterior, să fie îndreptate eventualele probleme semnalate de oameni.
Persoanele chestionate și-au dorit mai mulți bani pentru sănătate și mai multă răbdare din partea medicilor. Sugestiile lor au fost variate. Ei își doresc o mai bună comunicare cu medicii, respectarea de către aceștia a programului de lucru, mai puțini asigurați și vîrstnici pe listele unui medic de familie, programarea pacienților pentru a se evita aglomerațiile, reînființarea centrelor de permanență din zona rurală, consultații gratuite pentru pensionari la domiciliu, renunțarea la favoritisme, mai multă inițiativă a medicului în programarea la controlul anual, servicii gratuite pentru pensionari, competență pentru medicii de familie de a recomanda tratamente naturiste, să nu mai existe plafon lunar în eliberarea medicamentelor, fiecare medic să colaboreze cu o farmacie și afișarea listei de medicamente gratuite la cabinet. Unii pacienți și-ar dori chiar ca medicii de familie să țină cont în prescrierea rețetelor de sugestiile bolnavilor care au vechime în boli cronice. „Casa va verifica toate sesizările oamenilor, acolo unde aceștia au specificat numele medicului. Rolul studiului este de a îmbunătăți activitatea medicală primară, iar sugestiile oamenilor vor fi prelucrate în ședințele cu medicii de familie”, a precizat Cecilia Lucaci. Din chestionar reiese faptul că din cauza nivelului scăzut de trai, oamenii nu sînt dispuși să cheltuie pentru sănătate, că sînt destui asigurați care nu apelează la medicul de familie și că în marea lor majoritate sînt bolnavi și solicită rețete pentru medicamente gratuite și compensate. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns