• în Bacău sînt peste 1.000 de persoane asigurate individual, despre care Casa de Pensii nu mai știe nimic • de peste șapte ani ei nu au mai efectuat plățile la CAS, iar datoriile se ridică la peste 20 de miliarde de lei
Dumitru Cîrnu Luca este din Buhuși și este asigurat unic. În 1993 și-a deschis firma Goldmit SRL, care se ocupă cu desfacerea produselor alimentare. Contribuția la bugetul asigurărilor sociale nu a mai achitat-o din martie 1994. „Am muncit din greu și nu am avut timp să merg la Camera de Muncă. Apoi am plecat în Germania și de fimă s-a ocupat soția. Sînt sătul de legi și de amenzile lor. Eu nu mai dau amenzi la stat să facă burta mare. Eu am fost gestionar întreaga viață și știu cum se face comerțul. Eu ca agent economic nici nu mai știu cărei legi să mă raliez. Cînd aflu despre una, apare alta și-o modifică”, ne-a declarat asociatul unic. Ceea ce nu știe el este că domeniul asigurărilor a fost preluat acum doi ani de la fosta Cameră de Muncă de Casa Județeană de Pensii (CJP) Bacău.
În situația lui Dumitru Luca mai sînt alte 1172 de persoane. Marea parte a acestor persoane și-au deschis mici investiții în anii de după Revoluție. Atunci își depuneau actele și achitau contribuțiile la Camera de Muncă. În ianuarie 2000 toate dosarele au fost transferate la CJP Bacău, pe baza unui protocol și tabel nominal, pentru fiecare asigurat, împreună cu contractul de asigurare și carnetul de muncă. Pentru că baza de date a Casei de Pensii nu este încă bine pusă la punct, instituția s-a trezit în situația de a nu mai ști care este statutul real al acestor peroane. În toată această perioadă de timp, asigurații unic nu au mai efectuat nici un fel de plăți la contribuția de asigurări sociale (CAS) și la plata pensiei suplimentare. Valoarea totală a debitelor care s-au creat este de peste 20 de miliarde de lei.
Problema s-a agravat odată cu apariția noii Legi a pensiei, care prevede că aceste persoane nu mai au calitatea de asigurat dacă nu-și reînnoiesc contractele și declarațiile de asigurare. Casa de pensii ar trebui să le închidă acestor persoane cărțile de muncă și să le restituie asiguraților sau să reînnoiască contractele, dacă persoanele în cauză fac dovada plăților din urmă. Depunerea declarațiilor de asigurat se face lunar la CJP Bacău, în caz contrar asigurații răi platnici riscînd o amendă între trei și șase milioane de lei. CJP Bacău a trimis somații persoanelor asigurate individual, dar nu a rezolvat mare lucru. În continuare, carnetele de muncă stau maldăr, în fișete, fără a se putea opera în ele. Asigurații care nu și-au achitat dările la CAS nu au vechime în muncă și nu pot beneficia de drepturile legale de care se poate bucura un salariat cu toate plățile la zi.
„Probleme cu aceste persoane au fost și în perioada în care dosarele se depuneau la noi. Asigurații se treceau pe statul de plată, împreună cu ceilalți salariați, deși nu aveau statut de salariat, ci numai de asigurat. Venitul lor nu se suportă din fondul de salarii, ci din dividentele pe profit la finele anului. Cu toate că au trecut doi ani de cînd dosarele sînt la Casa de Pensii, o parte dintre ei mai vin la noi cu declarațiile de asigurare. Mulți asigurați nu și-au depus nici măcar statele de plată la noi”, ne-a declarat Severa Guruiță, inspector șef adjunct la Inspectoratul Teritorial (ITM) de Muncă Bacău.
Pentru a rezolva situația și a pune capăt haosului care domnește în situația asiguraților unici, CJP Bacău și ITM Bacău au stabilit un program comun de lucru, care va dura o lună. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns