• acțiunea este o premieră și a fost organizată cu ocazia Zilei Internaționale de Solidaritate cu Persoanele cu Handicap • biserica de la Narcisa a fost neîncăpătoare, iar enoriașii au cîntat împreună cu asistații • la sfîrșitul recitalului, parohul bisericii a oferit o masă, iar din donațiile enoriașilor se vor cumpăra dulciuri de Moș Neculai
Biserica Sfîntul Dumitru din Bacău a găzduit ieri, în premieră, un recital al asistaților de la Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Răcăciuni. Aceștia au susținut după slujba de duminică un concert de cîntece religioase care a reușit să miște pînă la lacrimi asistența. „Manifestarea a fost organizată cu ocazia Zilei Internaționale de Solidaritate cu Persoanele cu Handicap. Acțiunea are ca principal rol sensibilizarea instituțiilor abilitate și a opiniei publice pentru a ne sprijini în demersul nostru de integrare socio-profesională a acestei categorii de persoane”, ne-a declarat Rodica Pădureanu, director la Direcția Județeană de Asistență Socială (DJAS) din Bacău. Pentru acest eveniment, instituția a cerut binecuvîntarea Episcopiei Romanului și arhiereului vicar Ioachim Băcăuanu. Inițiativa aparține conducerii DJAS Bacău, care a purtat în acest sens o discuție cu arhiereul de la Roman cu ceva timp în urmă și a cerut sprijinul bisericii în sensibilizarea opiniei publice.
Imediat după slujba de duminică, persoanele cu handicap neuropsihic de la Răcăciuni au cîntat împreună cu parohul bisericii, Ioan Pleșcău, și mulțimea venită cu mic, cu mare la slujbă. Inițial, s-a vrut că la recitalul din biserica băcăuană să participe doar zece membrii ai Corului teatrului de la Gîșteni, dar, la insistența preotului Pleșcău, recitalul a fost susținut de 20 de asistați. Aceștia au fost pregătiți de instructorul Gheorghe Păun, cunoscut în centru ca „maistrul” Strugurel.
Enoriașii din zona Narcisa s-au arătat foarte mișcați de această acțiune. Mulțimea venită la slujba de duminică a stat pîna la ultimul imn cîntat de asistați. Preotul Pleșcău a susținut în fața enoriașilor săi o adevărată lecție de viață și le-a cerut să caute să-i înțeleagă și să-i ajute pe acești oameni. „În fața lui Dumnezeu toți sîntem egali și nu contează frumusețea sau banii. Important este sufletul și de aceea sperăm ca acești tineri să vină să mai cînte în biserica noastră”, a spus parohul bisericii Sfîntul Dumitru.
După recital, prin grija parohiei de la Narcisa, asitaților de la Gîșteni li s-a oferit o masă de post constînd în ciorbă de pește, pilaf cu garnitură de pește și ghebe, sarmale de post, cozonac și colivă.
Totodată, persoanele prezente ieri la slujbă au fost îndemnate să doneze după puteri o sumă de bani în sprijinul asistaților din Centrul de Recuperare Gîșteni. La final, Ioan Pleșcău a oferit din colectă cinci milioane de lei, bani din care persoanele cu handicap vor primi dulciuri de Moș Neculai.
DJAS Bacău și-a propus să organizeze astfel de manifestări și la alte sărbători religioase pentru a sensibiliza comunitatea. „Pe viitor, un rol important în îngrijirea persoanelor cu handicap îl va avea comunitatea și centrele de zi. De aceea, prin acțiuni care să aibă sprijinul bisericii ortodoxe, vrem ca oamenii să conștientizeze că au un rol important în integrarea socială și profesională a persoanei cu handicap”, a precizat Rodica Pădureanu. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns