– mii de băcuani au de dat bani înapoi la stat pentru că au încasat ilegal ajutoare pentru încălzire – aceștia au mințit în privința averilor pe care le au – unii au cerut sprijin de la stat, deși aveau chiar și miliarde de lei vechi în bancă – altul pretindea că era sărac, deși avea trei case în proprietate
Aproape 10 la sută dintre băcăuanii care au solicitat de la stat, în această iarnă, ajutoare pentru încălzirea locuințelor trebuie să înapoieze banii primăriilor. Măsura se impune în contextul în care beneficiarii ajutoarelor au furnizat date eronate în declarațiile pe proprie răspundere depuse la primării. Tărășenia a ieșit la iveală în urma încheierii procesului de verificare a veridicității datelor de către Agenția Județeană pentru Plăți și Prestații Sociale (AJPIS) Bacău.
Astfel, în urma controalelor încrucișate efectuate de funcționarii de la AJPIS Bacău, a reieșit că 4.082 de băcăuani din totalul de aproape 40.000 care au primit subvenții pentru încălzirea locuinței vor trebui să returneze banii statului. „Lumea nu a înțeles nici până acum că noi, în fiecare an, facem verificări încrucișate în bazele de date de la 11 instituții, cum ar fi Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură, Inspectoratul Teritorial de Muncă, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă, Direcția Generală a Finanțelor Publice, Casa Județeană de Pensii etc. Numai anul trecut, de exemplu, am constituit și recuperat sume totale care echivalau cu mai puțin de 18 la sută din totalul subvențiilor acordate”, a declarat Cristina Ciobanu, directorul AJPIS Bacău.
Săraci cu miliarde în bancă
Tupeul unora dintre cei care au solicitat ajutor de la stat aproape că nu are limite. De pildă, în cazul multora dintrei cei prinși în ofsaid s-a descoperit că aveau în bănci depozite cu valori de peste 3.000 de lei (30 de milioane de lei vechi). Bunăoară, în cazul unui băcăuan, s-a depistat că numai impozitul datorat statului pentru dobânda încasată de la bancă era de circa 4.800 de lei, ceea ce, la un calcul simplu, rezultă că individul avea în bancă peste 16.000 de lei (160 de milioane de lei vechi). „Și asta nu e nimic. De exemplu, un cetățean a fost găsit că deținea în bancă 1,5 milioane de lei noi (15 miliarde de lei vechi n.r.). Probabil, el n-a știut că o să aflăm de asta, la fel ca și ceilalți care se regăsesc în această situație. Pentru mine este simplu de aflat, pentru că se știe că deținătorii de depozite bancare sunt obligați să achite personal la Fisc 16 la sută impozit pentru dobânda bancară încasată. Or, eu, printr-un protocol semnat cu ANAF, am acces la bazele de date ale accestei instituții”, a explicat directorul Ciobanu.
„Sunt oameni care nu au limite”
Și exemplele nu se opresc aici. Bunăoară, un alt cetățean dintr-o localitate din mediul rural care s-a declarat sărac, solicitând ajutor de la stat, deținea în proprietate nu mai puțin de trei case. „Sunt oameni care nu au limite. A venit la mine cineva care solicita urgent acordarea de sprijin de la stat pentru construirea unei locuințe pentru o nepoată de-a lui, plecată la muncă în străinătate”, a mai relatat directorul AJPIS Bacău.
Cei în cauză au fost deja somați să restituie integral sumele obținute necuvenit. Potrivit legii, cei care au încasat ilegal indemnizațiile de la stat sunt nevoiți să le înapoieze Agenției pentru Prestații Sociale. Dacă persoanele respective beneficiază în continuare de prestații sociale, sumele se opresc din aceste drepturi. Numele celor care vor refuza să plătească aceste sume vor ajunge la Direcția Finanțelor, care va continua demersurile pentru a recupera banii. Altfel se pune problema în cazul celor care au declarat pe proprie răspundere că nu mai au o altă sursă impozitabilă de venit. Aceștia riscă să se aleagă și cu dosar penal. „Încetul cu încetul, se va termina această poveste. Pentru că va trebui să priceapă lumea că nu e corect cum procedează. E adevărat că este multă lume nevoiașă, îi înțeleg pe cei care nu au bani, care au, într-adevăr, probleme extrem de mari, dar nu pot să fiu de acord cu cei care au umblat în
gica a zis
„Pentru mine este simplu de aflat, pentru că se știe că deținătorii de depozite bancare sunt obligați să achite personal la Fisc 16 la sută impozit pentru dobânda bancară încasată.”….. nu cumva banca retine si vireaza automat cei 16%?
gicu a zis
sunt f multi in comuna balcescu astai vecinu meu lucreza la uzina vedeti ce casa are