• vîrstnicii sînt cei mai oropsiți, deoarece pentru ei nu se mai acordă grade de handicap
Bătrînii care pînă mai ieri erau persoane cu handicap s-au trezit peste noapte persoane normale. În urma reexpertizării lor de către Comisia de Expertiză Medicală din cadrul Inspectoratului Teritorial de Stat pentru Persoanele cu Handicap (ISTPH) din Bacău, zeci de vîrstnici nu au mai primit gradul și drepturile de persoană cu handicap, pentru că afecțiunile lor nu mai sînt considerate dizabilități. „În cazul bătrînilor, afecțiunile sînt considerate boli, și nu handicap. Aceastea sînt normele și trebuie să ne conformăm lor”, ne-a declarat Rodica Pădureanu, inspector șef la ISTPH Bacău.
Un recent ordin emis de ministrul Sănătății și Familiei introduce noile criterii pentru stabilirea gradului de handicap. Acestea fac diferențierea între handicapul propriu-zis, cel de vîrstă și invaliditate (cum este cazul celei produse de afecțiunile neurologice sau accidentele vasculare). Justificarea ministerului este că, pînă acum, sistemul de protecție specială a persoanelor cu handicap includea atît invaliditatea, handicapul social și de vîrstă, cît și handicapul propriu-zis. Bătrînii au fost „curățați”, astfel, de orice handicap. Iar banii pentru sprijinirea acestora lipsesc cu desăvîrșire.
Noile criterii de acordare a gradului de handicap precizează că „certificatele de încadrare într-o categorie de persoană cu handicap se vor emite numai pentru accidentele vasculare cerebrale cu deficit motor, apărute anterior calității de asigurat în sistemul asigurărilor de stat, dar nu mai tîrziu de vîrsta standard de pensionare”. Cu alte cuvinte, dacă pensionarul suferă accidentul la o zi după obținerea deciziei de pensionare, nu mai poate fi considerat persoană cu handicap.
Accidentele vasculare au provocat mari bătăi de cap ministeriabililor, care pînă la urmă au s-au hotărît să ajungă la un consens, dar în defavoarea vîrstnicilor. În cazul în care accidentul cerebral a survenit într-un moment în care persoana era angajată în baza unui contract individual de muncă, ea va primi o pensie de invaliditate. Dacă accidentul vascular a survenit într-un moment în care persoana nu era angajată cu contract individual de muncă, dar anterior a fost salariat cu acte în regulă, omul beneficiază de pensie de invaliditate, iar dacă nu are suficientă vechime, va primi certificat de persoană cu handicap. Persoanele care nu au avut calitatea de angajat, dar au suferit un accident vascular, vor primi grad de handicap pînă la vîrsta standard de pensionare. În cazul în care accidentul cerebral vascular a survenit peste vîrsta standard de pensionare, persoana expertizată nu va fi încadrata în grad de handicap, beneficiind doar de asistența specială specifică vîrstnicilor.
Pînă în prezent Comisia de Expertiză Medicală Bacău a degradat 273 de persoane cu handicap. Dintre acestea, 106 persoane au obținut un grad inferior de handicap, 31 care aveau gradul I nu au mai obținut nimic, 131 de grad II au fost considerate și ele bolnave, și nu cu handicap, iar alte cinci persoane care aveau gradul III și-au pierdut drepturile. Nemulțumiții au depus 193 de contestații la București, dintre care au fost soluționate 43. Doar două persoane au avut cîștig de cauză în fața comisiei superioare, care i-a încadrat într-un grad mai mare decît a hotărît comisia băcăuană. (C.T.)
Lasă un răspuns