• apa caldă și căldura trebuie plătite în termen de 15 zile calendaristice, și nu 30, cum era pînă acum • administratorii asociațiilor din Bacău cred că această decizie are prea puține șanse de a fi pusă în practică
Termenul de plată a facturilor la agentul termic a fost redus de la 30 de zile la 15 zile calendaristice. Măsura a fost adoptată de Guvern prin Ordonanța de Urgență 197, pusă în discuție în data de 18 decembrie. Cel puțin teoretic, scopul acestei măsuri este acela de a contribui la ținerea din scurt a plăților la întreținere. Noua decizie adoptată de Executiv a stîrnit confuzie și nemulțumire în rîndul administratorilor și președinților de asociații din municipiul Bacău. Aceștia sînt de părere că, le fel ca toate celelalte acte normative adoptate în ultima perioadă, noua Ordonanță nu este altceva decît o povară pe umerii locatarilor buni platnici care, ca și pînă acum, vor fi obligați să suporte toate cheltuielile.
Administratorii consideră că termenul de plată de 15 zile este mult prea scurt pentru a strînge banii. Aceștia sînt de părere că vor apărea întîrzieri la plata facturilor, de aici restanțe și penalizări, iar blocajele, care în multe locuri există deja, vor fi și mai mari. „Oamenii abia au bani să-și achite facturile în termen de o lună, iar aceștia sînt foarte puțini. Cei care nu au bani să-și plătească întreținerea nu vor veni oricum, indeferent de ce termen stabilește Guvernul”, este de părere administratorul unei asociații de proprietari din centrul orașului. La rîndul lui, președintele Asociației de locatari 114, Ionel Dogaru, spune că atîta timp cît oamenii sînt obligați să plătească și pierderile din rețea, statul nu poate să-i oblige pe consumatori să achite în termen de 15 zile agentul termic. „La noi la asociație nu va fi pusă în aplicare această decizie, pe motivul necontorizării. Atîta timp cît în asociație doar cinci din 36 blocuri au contori pentru căldură și gigacalorimetre la scară, mi se pare aberant să se ceară banii mai repede. Dacă și furnizorii se vor ține de cuvînt și vor pune aparate de măsură la toate scările, și noi vom achita la timp. În plus, trebuie să se țină cont de factorul social, lipsa banilor punîndu-și amprenta asupra majorității familiilor”, ne-a declarat Ionel Dogaru.
Decizia de a plăti în termen de 15 zile contravaloarea căldurii și a apei calde adoptată de guvern vine la aproximativ o lună de la intrarea în vigoare a ordonanței 73/2002, care îi obligă pe locatari să plătească în avans cu o lună utilitățile termice. Pînă acum, nici una dintre asociațiile din municipiul Bacău nu a reușit să strîngă banii în avans la întreținere cu o lună. Ba, din contra, din cauza facturilor foarte mari datorate prețului mare al căldurii, datoriile asociațiilor către furnizorii de utilități au crescut foarte mult în ultimele două luni. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns