Odata cu racirea accentuata a vremii vin si ajutoarele pentru incalzire. Angajatii CET Bacau au distribuit la nivelul asociatiilor de proprietari centralizatoarele privind consumul la apa calda si caldura. Administratorii asociatiilor de proprietari urmeaza sa calculeze subventia pentru incalzire, in functie de consumul fiecarui
locatar in parte. „Totusi, cei care beneficiaza de ajutoare pentru incalzire nu trebuie sa uite de diferenta de plata care le revine la plata intretinerii, pentru ca subventia nu acopera in totalitate consumul la utilitati”, spune Dan Cristian Cibotariu, presedintele Asociatiei de proprietari 67 din Bacau. El spune ca subventiile se dau doar pentru caldura, ceea ce face ca datoriile sa sporeasca in contul intretinerii lunare.
Termene si sanctiuni
In termen de 5 zile, titularii ajutoarelor pentru incalzirea locuintei au obligatia sa comunice asociatiei de proprietari orice modificare intervenita in componenta familiei si a veniturilor acesteia, prin depunerea unei noi declaratii pe propria raspundere. Modificarile sau, dupa caz, incetarea dreptului la ajutorul pentru incalzirea locuintei, se fac incepind cu luna in care au intervenit schimbarile, in cazul in care acestea s-au produs in primele 15 zile ale lunii.
Pina la data de 3 a fiecarei luni, reprezentantul furnizorului de energie termica ori de gaze naturale impreuna cu reprezentantul asociatiei de proprietari/chiriasi, dupa caz, stabilesc consumul general de energie termica sau de gaze naturale. Pina la data de 5 a fiecarei luni, asociatia de proprietari transmite furnizorilor situatia centralizatoare cuprinzind consumurile defalcate pentru beneficiarii de ajutor pentru incalzirea locuintei. Nerespectarea acestor prevederi constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 10.000 lei.
Furnizorii si-au facut calculele
Majoritatea asociatiilor de proprietari au primit zilele acestea centralizatoarele de la CET. Pina la data de 10 a lunii, pe baza situatiei din centralizatoare, furnizorii calculeaza cuantumul ajutorului pentru incalzirea locuintei. Furnizorii de energie termica in sistem centralizat si de gaze naturale transmit lunar consumatorilor individuali, titulari de contracte, facturile reprezentind consumul de energie termica/gaze naturale si, dupa caz, suma de plata, calculata ca diferenta intre valoarea consumului si ajutorul pentru incalzirea locuintei. Lunar, in termen de 10 zile de la primirea facturii, asociatiile de proprietari au obligatia de a defalca cheltuielile privind energia termica pe consumatori individuali, tinind cont de ajutorul pentru incalzirea locuintei stabilit in conditiile legii.
Cum se calculeaza acest ajutor
Ajutorul pentru incalzirea locuintei, nu poate depasi o valoare calculata prin inmultirea consumului maxim lunar stabilit pe tip de apartament si in functie de zona de temperatura cu pretul local de
referinta. Ajutorul pentru incalzirea locuintei cu gaze naturale se acorda in cuantumurile stabilite, dar nu mai mult decit valoarea facturii individuale sau, dupa caz, a cheltuielilor efectiv repartizate pentru cantitatea de gaze naturale folosita in perioada sezonului rece. In cazul asociatiilor de proprietari care utilizeaza pentru incalzirea locuintei energie termica furnizata in sistem centralizat, defalcarea cheltuielilor se evidentiaza intr-un borderou care se transmite furnizorului in termen de maximum doua zile de la intocmire. Asociatia de proprietari are obligatia de a evidentia lunar ajutorul pentru incalzirea locuintei cu energie termica in tabelul cu cheltuielile de intretinere. Declararea unui numar mai mare de membri de familie sau a unor venituri mai mici decit cele reale, in scopul vadit de a obtine foloase materiale necuvenite, constituie infractiune de fals, uz de fals si inselaciune si se pedepseste potrivit dispozitiilor Codului Penal.
Lasă un răspuns