Toate asociatiile de proprietari care inregistreaza datorii mai mari de trei ani sint chemate in instanta. CET Bacau vrea sa recupereze astfel contravaloarea serviciilor prestate, cit si penalitatile. Vestea a creat o serie de nemultumiri in rindul presedintilor asociatiilor de proprietari. CET a actionat in judecata asociatiile astfel incit sumele restante sa ajunga in bugetul societatii. „Numai pentru perioada mai 2005 – septembrie 2006, au fost trimise peste 80 de cereri de chemare in judecata pentru asociatiile de proprietari debitoare, restante la plata penalitatilor de intirziere”, a declarat Elena Cirnu, purtator de cuvint la CET Bacau. La capitolul penalitati percepute Asociatiilor de proprietari soldul CET inregistreaza 21 milioane lei (peste 210 miliarde lei vechi).
Jumatate dintre datoriile catre furnizori sint penalitati
Asociatia de proprietari nr. 51 din cartierul Aviatorilor are de platit CET-ului nu mai putin de 460 milioane lei. „Penalitatile au ajuns la acest nivel pentru ca ele sint calculate de la nivelul anului 2005. Eu unul stiu ca penalitatile se sterg dupa trei ani. La nivel de asociatie, o parte dintre fostii mari debitori si-au vindut apartamentele si au plecat fara sa-si achite datoriile. Eu cui sa-i percep acum penalitati, noului proprietar care nu are nici o vina? Nu pot sa fac asa ceva”, spune Ioan Tirca, presedintele Asociatiei nr. 51.
Centralele de apartament functioneaza cu restante
Exista doua tipuri de penalizari: cele percepute de furnizorii de utilitati care se repartizeaza restantierilor proportional cu valoarea restantei la plata cotelor de intretinere si penalizari impuse de asociatia de proprietari conform propriului sistem de penalizari adoptat de Adunarea Generala de constituire a asociatiei de proprietari sau ulterior. „Am centrala de apartament de 3 ani si am ramas restanta la intretinere de 14 luni. Administratorul sustine ca datoria mea a ajuns la 32 de milioane lei in conditiile in care el calculeaza penalizare la penalizare. Este corect ceea ce face?”, se intreaba Madalina Manolache, un locatar nestiutor.
Penalitati stabilite de Adunarea Generala
Asociatiile de proprietari nu pot decit sa repartizeze penalizarile venite pe facturile furnizorilor in functie de restantieri. „Regulile penalizarilor trebuie hotarite intr-o adunare generala si sint inscrise intr-un proces verbal. Numai existenta unui document indreptateste administratorul sa aplice penalizarile. Prin lege, penalizarile nu pot fi mai mari de 0,2 la suta pe zi, adica 6 la suta pe luna. De obicei, penalizarile venite de la furnizori de servicii publice sint de 0,07 la suta pe zi”, spune Cristian Scurtu, jurist.
Lasă un răspuns