In fiecare luna, facturarea caldurii si apei calde naste zizanie in rindul proprietarilor de apartamente care au montate repartitoare de costuri. Oamenii nu platesc doar ceea ce consuma lunar, iar odata cu calcularea coeficientilor de corectie ajung sa plateasca in regim pausal, la gramada. Administratorii asociatiilor de proprietari spun ca de fiecare data se ajunge la astfel de costuri pentru ca locatarii sint incorecti atunci cind raporteaza consumul de agent termic, fiecare din ei declarind in minus. In cazul celor care nu si-au montat repartitoare, factura se calculeaza in sistem pausal, cu un consum de 7,5 metri cubi pentru apa rece si 3,3 metri cubi pentru apa calda, conform HCL nr. 44/2002. Asociatiile de proprietari care au locatari problema prefera plata la comun, astfel incit fiecare proprietar sa plateasca consumurile in mod egal. „In felul acesta, nu ma mai pot insela pe mine. Locatarii vor sa plateasca putin pentru consumuri enorme, insa niciunul nu se intreaba cine suporta diferentele care reies din raportarile lor si inregistrarile contorului principal”, spune Cornelia Malinescu, administratorul Asociatiei de proprietari „120 Stefan cel Mare”.
Cheltuieli diminuate prin corectitudine
Pentru diminuarea lunara a cheltuielilor de plata la asociatie, este necesar ca fiecare proprietar/chirias sa respecte horirea Adunarii Generale a Asociatiei de proprietari, care prevede citirea apometrelor din locuinta la datele stabilite si prezentarea corecta a acestor date la asociatie, intre 25 si 30 ale lunii. Reaua credinta, indiferenta, nepasarea, nedeclararea lunara a consumului atrage dupa sine aplicarea tarifului pausal. Raportarea incorecta a indexurilor de consum atrage aparitia si aplicarea coeficientilor de corectie la apa rece si apa calda, ce urmeaza a fi suportati la plata de fiecare locatar in parte.
Mai, nu mai vorbiti prostii, nu vrea nici dracu’ sa plateasca la pausal, de abia am scapat de pausal! Ca sunt discutii intre vecini ciudosi si, in plus, persoane care incearca sa pacaleasca la declararea apei calde consumate sau a caldurii citite la repartitoare, asta e o alta discutie si pentru astfel de cazuri, oricum singulare, exista solutia verificarii mai dese a consumului real, nu hotia de plata la pausal!
pentru numele lui DUMNEZEU nu mai promovati ambiguitatea pentru determinarea consumurilor.N-au ce
cauta contorii in apartamentele locatarilor. Luati de cititi
normele metrologiei de stat si nu mai promovati determinarea
pe contorii din apartamente.Intelegeti ca o asociatie nu poate promova asa ceva,contorii trebuiesc instalati intr-o locatie unde cel ce face nota de plata are acces bine-nteles asistat de un martor.Acesti contori trebuie sa stea montati pe
aceeasi linie fizica iar din acea pozitie sa plece catre
apartamente. Este greu sunt fel de fel de probleme
dar logica si suportul teoretic vor limpezi mintile celor care trebuie sa ia masuri si ma refer la asociatii.
Dezbaterea publica insa trebuie declansata de administratia locala care cred ca este satula de atatea
reclamatii.Am vazut ca multi ,,meseriasi” zic ca in reabilitarea termica vor include si extinderea retelei de apa rece potabila in acelasi proiect.Da , rau nu este dar
aparatul de contorizat sa ramana la parterul blocului si numai conducta sa fie adusa pe acelasi traseu cu
celelalte utilitati.Alte judete ne-au luat-o inainte.
Pentru cel care a postat inaintea mea fac urmatoarea
precizare, PAUSALUL ala pe care il percepi dta se
bazeaza pe aplicarea unor formule care iau in calcul
la determinarea consumului de caldura SUPRAFATA
UTILA SI SUPRAFATA ECHIVALENT TERMIC.Toate aceste
calcule au suport legislativ. FRECTIILE calculului de
exemplu cu repartitoarele de cost au dat peste cap treaba
datorita, neimplicarii factorilor decizionali referindu-ma la administratie si la furnizorul de agent termic si nu
in ultimul rand societatile care au instalat aceste dispozitive.
IMI ESTE JENA SA TOT SPUN DE CE NU S-A VRUT!!!!!
LAS LOC CELOR CARE AR TREBUI SA SPUNA MEA CULPPA APOI SA-SI TOARNE CENUSA PE CAP.
@manelistul!!!!!
nene, cat timp avem dreptul de a consuma(caldura sau apa) cat dorim, e firesc sa platim cat consumam, nu cata suprafata are apartamentul! Si pentru asta exista „suport legislativ”- cum spui matale. Si, in plus, exista si suport moral(c-asa-i drept!), si suport popular(c-asa vrea lumea, sa plateasca cat consuma, nu la gramada)!
stimate ALY……nici n-am spus ceva ce inseamna nelegiuire.
am precizat doar ca acolo unde nu sunt sisteme de masura
exista legislatie. problema este la apa ca nimanui nu-i place
sa plateasca la ,, gramada” adica apa consumata impreuna cu altii. si mie mi se par 3,3 si 7,5 cam umflate dar asta este
in conformitate cu ordonanta 29/n/1990 daca nu ma inseala memoria.in replica am zis si ca nu e bun nici contorul lasat in apartamente din cvasi motive. unul din aceste motive este ca miscarea de rotire a cifrelor unui contor se face cu flux magnetic,,,, restul este logica.
@manelistul!!!!!
sigur, cel mai bun va fi sistemul de distribuire „pe orizontala”, cu contoare montate in afara apartamentelor, in fata usilor.
Pana atunci, contorizarea individuala si plata corespunzatoare consumului pt apa calda, rece si pt agentul termic, e legala, e practicata in toata tara, e dorita de majoritatea covarsitoare a locatarilor.
Posibilele fraude exista dar nu pun in cauza sistemul acesta si principiile care stau la baza lui. Iar sistemul pausal e furt generalizat! De asta spuneam ca e o gogoritza faptul ca „asociatiile” ar dori sistem pausal de plata. Asociatiile sunt formate din proprietari, iar majoritatea covarsitoare a acestora NU vor sistem pausal!
vai de cozonacul lor la asociatii cu unii locatari care din cauza saraciei au impresia ca sunt spoliati. in orice caz pana cand
Guvernul nu va lua masura de a eradica tot ceea ce tine de ,,comun” dand frau liber a tot ceea ce se leaga de proprietate
nimic nu va merge, vorba cantecului: la vremuri noi oameni noi.
Toata agitatia asta este cam aiurea cata vreme dreptul de liber acces la sursele de apa este un drept clar al proprietarului imobiliar( chiar si la apartamente/garsoniere ai o cota de n mp din totalul cladirii; este baza pentru care cei care au case la curte isi fac fantani proprii).
Apa este un bun al tuturor si dreptul de a folosi apa nu poate fi restrictionat arbitrar asa cum se face in Romania in favoarea unor firme particulare( au inventat cumva acele firme apa ?) deci in mod normal ar trebui sa poti alege daca vrei pe furnizorul N de apa sau iti tragi singur apa de care ai nevoie din sistemul public( filtrata, nefiltrata este alta poveste) nu sa fii OBLIGAT sa platesti un furnizor particular care detine un monopol asupra drepturilor tale legitime, insasi ideea de a fi legat de un contract cu sila nu este democratica.
Deci degeaba vorbim de cat platim fiindca NU ESTE NORMAL sa platim un contract impus ca asa vor unii.
Ar trebui sa poti sa ai aceleasi optiuni ca si cei de la curte de a alege intre o solutie proprie si una pe baza contractuala, fiindca legea nu creaza egali intre egali.
Chestia cu contorizarea apei reci este o escrocherie la nivel national care aduce sume impresionante de bani in buzunarele unora care s-au facut stapani pe drepturile noastre.
Pentru apa calda situatia este diametral opusa findca spre deosebire de apa rece care este la scara planetara, in general sursele de apa calda implica un aport lucrativ uman.
Iar cei care au facut escrocheria asta fac mare caza de economie dar cum scade consumul cum cresc ei preturile deci problema va ramane atat timp cat escrocheria va functiona.