• mai multe organizații ale societății civile au stabilit o serie de criterii ce trebuie îndeplinite de aspiranții la un fotoliu de palamentar
„Coaliția pentru un Parlament curat” este denumirea grupării constituită în această perioadă din reprezentanții mai multor organizații importante ale societății civile, cu scopul de a studia listele de candidați pentru alegerile din toamnă. Este vorba despre Asociația Pro Democrația, Alianța Civică, Grupul pentru Dialog Social, Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului – Comitetul Helsinki, Centrul pentru Jurnalism Independent, Societatea Academică din România, Agenția de Monitorizare a Presei „Academia Cațavencu”, Asociatia Revoluționarilor fără Privilegii, Freedom House Romania și Asociația Studenților din Facultatea de Științe Politice – SNSPA. Membrii acestor organizații au întocmit în aceste zile o listă de criterii care ar trebui să stea la baza selecției candidaților propuși de formațiunile politice pentru a candida pentru un post de parlamentar. Astfel, fiecare candidat ar trebui să declare dacă a fost, sau nu, colaborator al Securității înainte de 1989, dacă a trecut de la un partid la altul cu o funcție remunerată (consilier, parlamentar, primar etc), dacă a fost implicat în vreun conflict de interese major în tranziție-privatizare, este membru AGA sau CA la companii de stat sau regii autonome, precum și dacă a fost sau este acuzat de corupție, fraudă, foloase necuvenite, deturnare de fonduri sau altceva similar. În plus, aspiranții la un fotoliu de senator sau deputat vor fi verificați dacă au fost sau sînt cumpărători sau manageri ai unei firme în curs de privatizare sau privatizată, dacă are o avere personală care nu pare a fi în concordanță cu veniturile, dacă firmele sale au datorii către bugetul statului sau dacă au fost acuzați de alte infracțiuni.
Odată stabilite listele, Coaliția va depune în luna septembrie biografiile de integritate la sediile partidelor, candidații avînd două săptămîni la dispoziție în care pot contesta informațiile incluse. Daca nu se aduc dovezi contrare, atunci candidații vor fi incluși pe „listele negre” ale societății civile care vor fi făcute publice. (Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns