Biserica Ortodoxă prăznuiește la 1 septembrie Indictionul, adică începutul anului nou bisericesc. La romani, indictionul era un fel de numărătoare a anilor și era o perioadă ce cuprindea 15 ani, pentru adunarea dărilor către Stat.
Indictionul prăznuit de Biserică nu este cel moștenit de la împărații romani, ci cel impus de Iisus Hristos. Prima sărbătoare a anului nou bisericesc este Nașterea Maicii Domnului, la 8 septembrie. O dată cu începerea noului an, Dumnezeu ne spune „Dezbrăcați-vă de omul cel vechi dimpreună cu faptele lui” și îmbrăcați-vă în omul cel nou, după Chipul Celui ce L-a zidit.
Biserica serbează ziua de 1 septembrie din două motive. În primul rînd, această zi este ziua în care Domnul Iisus Hristos a pus începutul propovăduirii Sale în lume. De aceea, azi se amintește de intrarea Domnului în sinagoga din Nazaret, unde, dîndu-I-se cartea proorocului Isaia, a aflat locul în care Mîntuitorul și lucrarea Lui sînt zugrăvite în lume. În al doilea rînd, este luna socotită ca începutul anului, iar Biserica îi mulțumește lui Dumnezeu pentru roadele de peste an și se roagă ca noul an să fie îmbelșugat.
Spre deosebire de Indictionul roman, în care oamenii trebuiau să-și plătească în fel și chip dările către Stat, cel bisericesc nu caută nimic din aspectele materiale. Tot ce ni se cere este bunătatea credinței, dragoste nefățarnică pentru Dumnezeu și aproape, post și stăpînire de sine, care sînt cele mai importante virtuți creștinești. (Constantin GHERASIM)
Lasă un răspuns