Agresorul celor doi cetățeni germani care au fost tîlhăriți anul trecut pe raza comunei Sascut riscă să petreacă după gratii între 15 și 25 de ani. Ovidiu Iosub a fost trimis în judecată pentru săvîrșirea infracțiunilor de tentativă de omor deosebit de grav și două tîlhării. La ultimul termen al procesului, desfășurat ieri, la Tribunal, cetățenii germani Bernard Eitelgorge și Kall Irmagard Hedwig au declarat instanței ce s-a întîmplat în seara de 7 august 2002. „Ne-am întîlnit cu opt păstori care ne-au îndrumat spre un loc bun, aproape de o apă, ajutîndu-ne să găsim un loc unde să ne instalăm corturile. Am vrut apoi să ne culcăm, dar a venit Iosub. Avea o bîtă lungă și a spus că vrea să omoare cu ea lupii care îi atacau oile. Am discutat destul de mult, apoi a plecat. Ne-am culcat, dar ne-am trezit mai tîrziu din cauza loviturilor pe care le-am primit. L-am recunoscut pe Iosub ca fiind agresorul”, a declarat Bernard Eitelgorge. Potrivit rechizitoriului Parchetului, Ovidiu Iosub i-a lovit cu bîta pe cei doi, provocîndu-le răni deosebit de grave, după care a sustras mai multe obiecte, documente și un carnet de cecuri. Cei doi cetățeni germani au fost internați la Spitalul Județean din Iași, unde au primit îngrijiri medicale timp de 40-50 de zile.
Nemții nu au solicitat daune
Lovită în creștetul capului, în față și în corp, femeia a fost la un pas de moarte, rămînînd în comă două săptămîni. De altfel, ea a rămas cu sechele vizibile și cu memoria afectată ireversibil în urma loviturilor primite. Cu toate acestea, pelerinii germani nu solicită nici un fel de despăgubiri. „Nu ne constituim părți civile. Nu vrem bani. Vrem doar ca legea să fie aplicată corect”, au mai spus cei doi. Acuzarea a solicitat dispunerea unei pedepse orientate către maximul prevăzut de lege, adică 25 de ani de închisoare, la care ar urma să se adauge interzicerea drepturilor și plata cheltuielilor de spitalizare, în valoare de 106 milioane de lei. Avocatul Valeria Lupu a solicitat schimbarea încadrării juridice, în infracțiunea de tîlhărie în formă agravantă, pentru care pedepsa ar fi de la 5 la 20 de ani de închisoare.
Apărarea s-a bazat pe înduioșarea instanței
Reprezentanta apărării a mai precizat că dorește ca instanța să aplice pedeapsa minimă, adică cinci ani, motivele aduse în sprijinul cererii fiind aproape înduioșătoare: „Pedeapsa are caracter educativ, nu trebuie să îl distrugă. Trebuie să dați o pedeapsă care să îl educe. Era în relații aproape amicale cu părțile vătămate, chiar li s-a părut un om bun. Sigur că e dureros ce li s-a întîmplat, dar trebuie să ne gîndim la consecințele unei pedepse prea mari. Îi dăm 25 de ani, atunci cît ia unul care săvîrșește un omor cu cruzime ? În spatele acestor file de dosar se află totuși un om”, a încheiat avocata. În afară de partea care putea stîrni lacrimi unui om mai slab de înger, discursul apărării s-a bazat și pe presupunerea că Iosub ar fi fost în stare de ebrietate în momentul comiterii faptei, și pe concluzia unui raport de expertiză medico-legală referitoare la faptul că inculpatul suferă de tulburări de personalitate de tip antisocial. Ideea avansată de apărător a fost aceea că Iosub nu ar fi comis fapta dacă nu era în stare de ebrietate. Instanța va da sentința în această dimineață.
Călătoria spre Ierusalim va fi reluată în curînd
Cei doi cetățeni germani au precizat că își vor continua călătoria spre Ierusalim, în căruță, împreună cu animalele pe care le au: două pisici, doi cîini și un măgăruș. Necazurile suferite în România nu le-au afectat prea mult încrederea în oameni. „Vom continua călătoria noastră. Am luat alt măgăruș și o pisică în locul celei care a fugit în acea seară. Românii sînt oameni de treabă, ospitalieri. Nu mi-am schimbat impresia, voi avea încredere în oameni și în viitor. Irmagard aproape că a murit, dar și-a revenit și vom merge împreună. Poate că toată întîmplarea a fost un semn. Eu o consider un semn bun, pentru că a avut loc în timpul călătoriei spre Ierusalim”, a mai spus Bernard. (Codrin POP)
Lasă un răspuns