• aproape 1.500 de dascăli se vor bate pentru a ocupa o catedră cît mai bună din cele 1.447 declarate vacante la nivelul județului • doar 646 dintre catedre sînt titularizabile • la învățători și educatori sînt cei mai mulți concurenți, în timp ce la română fiecare dascăl care ia examenul va putea opta între două catedre
Nu mai puțin de 1.493 de cadre didactice din județul Bacău sînt așteptate astăzi în bănci, pentru a participa la concursul unic de ocupare a posturilor vacante din școlile de pe raza județului Bacău. Ca în fiecare an, cei mai mulți candidați sînt pentru posturile de învățători, nu mai puțin de 484 de persoane sperînd să ocupe unul dintre cele 151 de catedre declarate vacante în întreg județul. Bătălia va fi cu atît mai mare, cu cît doar 59 de posturi sînt titularizabile, iar în orașe nu sînt decît 23, restul de 128 din totalul celor 151 vacante fiind la școlile de la țară. În topul celor mai solicitate specializări urmează educatoarele, 132 de candidați înscriși urmînd să se bată pentru 97 de posturi vacante, dintre care numai 43 titularizabile. Urmează profesorii de matematică, unde sînt 100 de candidați și 63 de posturi (18 titularizabile), profesorii de limba română, unde sînt înscriși 88 de pretendenți pentru 177 de catedre vacante și nu mai puțin de 118 titularizabile.
Evaluarea care se va desfășura astăzi are drept scop diferențierea profesorilor care vor să predea în următorii ani la catedră, repartizarea pe posturi urmînd să fie făcută în baza notei obținute la examen. Profesorii evaluați pot opta, la sfîrșitul concursului, pentru 1.447 de catedre în toate școlile din județ. Dintre acestea, doar 1.225 sînt vacante, restul de 222 fiind rezervate. Cît privește statistica privind viabilitatea catedrelor declarate vacante, statistica nu este deloc îmbucurătoare: doar 646 de catedre au viabilitate de patru ani și devin titularizabile, restul fiind destinate profesorilor calificați suplinitori. 71 de catedre au viabilitate de trei ani, 129 sînt sigure în următorii doi ani, iar cele mai multe, 601, pot fi ocupate de dascăli doar în următorul an școlar. Cifrele seci mai arată că din totalul celor 1.447 de catedre vacante, 584 sînt la orașe și 863 la școlile de la țară.
Spre deosebire de anul trecut, cînd subiectele au fost de tip grilă și au determinat obținerea unor note destul de mari, în acest an MEC a hotărît să se revină la forma clasică de evaluare. „Structura organizatorică a subiectelor va fi asemănătoare cu cea de la Bac. Două treimi din subiecte vor fi de specialitate și o treime din metodica specialității. De asemenea, două treimi va fi teză de tip clasic, iar o treime va conține subiecte grilă. Pentru a rezolva problemele care vor fi date, candidații vor avea la dispoziție patru ore”, spune Constantin Năstac, de la Inspectoratul Școlar Județean Bacău.
După experiența de anul trecut, cînd candidații au așteptat și patru ore să primească foile cu subiecte, în acest an organizatorii spun că au luate toate măsurile pentru a nu mai exista astfel de probleme. Examenul se va desfășura în șase centre de examen de pe raza municipiului Bacău. Accesul candidaților în sală va fi permis după ora 8,30, pe baza buletinului sau cărții de identitate. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns