Credincioșii ortodoxi vor trece astăzi prin cimitire pentru a-și aminti de cei plecați în lumea de dincolo. Biserica Ortodoxă Română serbează azi Moșii de vară. Conform credinței creștine, cei care mor împăcați cu Dumnezeu și cu semenii, se unesc cu Hristos care a biruit moartea. În afara colivei, colacului și vinului care se împart în biserică în această zi, au loc și alte ritualuri și ceremoniale, la cimitir și acasă. Potrivit învățăturii de credință ortodoxă, fiecare zi de sîmbătă este dedicată amintirii morților, pentru că trupul lui Hristos s-a aflat în mormînt în ziua de sîmbătă și S-a coborît la cei morți pentru a le vesti mîntuirea. Sîmbăta dinaintea Duminicii Pogorîrii Duhului Sfînt este numită Moșii de vară cînd se fac pomeniri pentru toți strămoșii răposați.
Duminică sînt Rusaliile
Mîine este Duminica Pogorîrii Sfîntului Duh sau Duminica Rusaliilor, sărbătoare considerată ca fiind ziua de naștere a Bisericii creștine, deoarece atunci Duhul Sfînt s-a pogorît asupra Sfinților Apostoli, dîndu-le darurile propovăduirii Evangheliei în toate colțurile lumii. Bogăția evenimentelor populare legate de această zi este imensă. În folclorul românesc, rusaliile sînt numite și
Dansele, Ielele, Paraidele, Sfintele, Șoimanele sau Zînele. Rusaliile umblă pe pămînt doar în Săptămîna Rusaliilor și, de ziua acestor zîne, oamenii poarta pelin la brîu sau în sîn, spre a fi feriți de mînia lor. Pe cei ce le surprind prin pădure sau pe cîmp, Rusaliile îi pedepsesc cu boala zisă amorțeală, dambla, luat de vînt sau ologeală.
În Duminica Rusaliilor nu e bine să te urci în arbori sau în locuri
înalte și nici să călătorești departe de casă. La poartă și în casă se
pun flori, frunze de tei sau de nuc. În ziua aceasta trebuie să nu se certe nimeni, căci e luat de Iele sau de Rusalii. E bine să ai la tine trei fire de usturoi în sîn sau la brîu. Femeile duc la biserică frunze de nuc și de tei. În noaptea de Rusalii se pune pelin sub cap. Pe cine îl doare capul să se afume cu pelin de la Rusalii, că-i va trece. De la Duminica Rusaliilor, timp de nouă săptămîni, nu se mai culeg ierburi de leac. (Constantin GHERASIM)
Lasă un răspuns