Unitatea Fitosanitara Bacau organizeaza, pe raza municipiului Bacau, in perioada 11 – 14 august, tratamentul fitosanitar impotriva omidei paroase (Hyphantria cunea, generatia a doua), unul dintre cei mai periculosi daunatori ai plantelor. Tratamentul a devenit o actiune traditionala. El se aplica de multi ani in aceasta perioada a anului, considerata cea mai potrivita pentru combatere. Omida paroasa ataca arborii, arbustii si plantele ierboase, pe care le poate distruge in masa. In final, pomii desfrunziti se usuca.
„Tratamentul va fi aplicat cu ajutorul aviatiei utilitare, folosind produsul Karate Zeon – ne-a informat directorul executiv adjunct Cezar Radescu, de la Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR), Unitatea Fitosanitara Bacau. Produsul are un impact minim asupra populatiei si animalelor si nu exista pericolul de intoxicare. Unitatea noastra, DADR si Primaria Bacau vor supraveghea tehnic efectuarea operatiunii, in timpul careia parcurile vor fi inchise si vor fi plantate indicatoare care avertizeaza interdictia circulatiei”. Cezar Radescu a tinut sa mai precizeze si citeva masuri preventive, pe care populatia trebuie sa le urmeze in perioada 11 – 14 august si chiar o zi – doua dupa aceasta. Astfel, trebuie respectate normele de igiena sanitara, prin spalarea abundenta cu apa a fructelor si legumelor inainte de a fi consumate, animalele nu trebuie lasate sa pasuneze in zona tratata sau sa se adape din apele de suprafata timp de 48 de ore dupa tratament, iar detinatorii de familii de albine trebuie sa inchida sau sa indeparteze stupii din zonele supuse tratamentului – in perioada acestuia si timp de 48 de ore dupa efectuarea lui. De asemenea, proprietarii detinatori de pomi, arbusti, plante ierboase cu atac de omida paroasa trebuie sa taie, sa stringa si sa distruga cuiburile de omizi prin ardere, dua care vor efectua tratamentul chimic cu Faster CE. In timpul efectuarii tratamentului trebuie evitata plimbarea in parcuri si pe spatii verzi a copiilor, batrinilor si a persoanelor alergice oftalmologic si dermatologic.
In caz de timp nefavorabil (vint, precipitatii), perioada tratamentului se va prelungi cu numarul de zile nefavorabile. Fondurile necesare apilcarii tratamentului sint alocate de Ministerul Agriculturii. „Aceasta actiune are menirea de a crea un mediu sanatos si placut, pentru ca odata cu tratarea omidei paroase se vor diminua considerabil si alte populatii de insecte” – a conchis Cezar Radescu. Actiunea de la Bacau mai este sustinuta si de Directia de Sanatate Publica, Asociatia crescatorilor de albine, Inspectoratul pentru Protectia Mediului, Inspectoratul Teritorial pentru Protectia Muncii si Inspectoratul Judetean pentru Protectie Civila si Directia de Salubrizare si Spatii Verzi a Primariei Bacau. (Petru DONE)
Lasă un răspuns