• inspectorii de la Protecția Consumatorului spun că anumite produse provin de la același izvor, dar sînt vîndute ca mărfuri cu calități diferite • o decizie față de firmele neserioase va lua Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului
Inspectorii Oficiului Județean pentru Protecța Consumatorului (OJPC) au început să controleze modul de etichetare al apelor minerale destinate consumului uman, puse în vînzare în magazinele din județ. Inspectorii OJPC au găsit nereguli chiar și la firme importante.
În județul Bacău nu există firme producătoare sau care să se ocupe de îmbutelierea apelor minerale, de aceea au fost verificați cei opt agenții economici care se ocupă de distribuție. Primele deficiențe constatate au fost la flacoanele de apă minerală plată Lithinia, îmbuteliate în județul Bihor. „Am constatat că pereții ambalajelor de plastic erau prea subțiri și s-au deformat în timpul manipulării și depozitării”, ne-a declarat Sorin Elisei, inspectorul șef al OJPC Bacău. Tot la capitolul etichetare, cele mai multe nereguli s-au constatat la acuratețea cu care s-au folosit expresiile stabilite prin lege în privința termenului de valabilitate. „Legea prevede că în cazul produselor care au o durabilitate mai mică de trei luni să se înscrie pe etichete următoarea expresie: „A se consuma, de prefereință înainte de (…)” precum și ziua și luna respectivă. Dacă durata valabilității este între trei și 18 luni, trebuie să se menționeze și anul, iar în cazul în care durabilitatea trece de 18 luni, să se menționeze numai anul”, a mai spus Elisei.
Cel mai mult le-au dat însă de furcă inspectorilor OJPC produsele comercializate sub denumiri și caracteristici diferite, dar provenite de la aceeași sursă. „Aici avem exemplu Carpatina, care are pe piață o apă minerală naturală carbogazificată vîndută sub denumirea de Carpatina forte și una decarbogazificată parțial, comercializată sub denumirea de Carpatina Light. Surpriza apare de la sursa de la care provin ambele produse: izvorul Toșorog. Ori nu este posibil ca la aceeași sursă să fie două produse diferite. În aceeași situație se află și Perla Harghitei și Perla Sport, ape minerale cu caracteristici diferite provenite de la aceeași sursă”, ne-a mai spus Elisei.
Inspectorii OJPC au informat Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului despre cele descoperite, urmînd ca forul de la București să decidă ce măsuri se vor lua pe plan național. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns