Tot mai mulți băcăuani se prezintă la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Bacău cu simptome de intoxicație cu ciuperci. Suntem în plin sezon, așadar medicii se așteaptă la înmulțirea acestor cazuri.
„Până acum am avut 11 pacienți care prezentau simptome de intoxicație cu ciuperci. Cazuri deosebite au fost cele din acest week-end când o familie formată din trei persoane, mamă, tată și fiu de 27 de ani din Mărgineni s-au prezentat inițial pe 20 iulie, seara cu simptome de intoxicație cu ciuperci. Fiul, care era mai grav, a fost trimis la Iași unde a și fost pus pe aparatele de dializă pentru ca avea insuficiență renală. Mama si tatal au refuzat atunci internarea, dar au revenit luni după-amiază în stare critică, tot cu insuficiență renală, dar și hepatică și au fost transferați ambii la Iași”, explică Mirela Romaneț, purtător de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență Bacău.
Odată intrată în organism, otrava declanşează simptome asemănătoare unei toxiinfecţii alimentare, acționând mai întâi la nivel digestiv, cu dureri de burtă și vărsături. Simptomele dispar dacă pacienții se tratează acasă, dar nu și otrava, care ajunge în sânge, ficat și rinichi. Urmările sunt mult mai grave, şi pot duce la deces. O singură ciupercă poate să omoare un om.Specialiştii spun că ploile din ultima vreme au făcut că sporii otrăvitori să ajungă şi pe ciupercile comestibile. Otrava nu poate fi distrusă prin fierbere. Singura metodă de a detecta dacă este comestibilă este o analiză de laborator. Bineînțeles, este recomandat consumul doar din surse sigure, adică din magazine.
Lasă un răspuns