• ploaia a fost atotstăpînitoare în prima zi a examenului de admitere la Universitatea Bacău
Ștreșinile chioșcurilor și magazinelor din zona Tic – Tac au fost, ieri, la mare preț. Rebegiți de ploaie și „mîncați” de emoții, părinți și rude ale aspiranților la statutul de student al Universității Bacău păreau în stare să plătească bani grei pentru a prinde un colțișor apărat de ploaie, cît mai apropiat de poarta corpului C al universității băcăuane. Nu de alta, dar orice secundă era prețioasă în tentativa acestora de a afla cît mai multe și cît mai repede despre ceea ce se petrece dincolo de zidurile inexpresive și ude ale facultății, acolo unde candidații de la Filologie susțineau examenul la limba sau literatura română. Primul concurent a ieșit după vreo oră. A străbătut curtea universității în pas alert și s-a pierdut între „umbrelele” care așteptau la trecerea de pietoni. Înciudați pe lipsa de transparență a „catindatului”, ocupanții locurilor de sub streșini și-au înecat nerăbdarea într-o nouă țigară.
Atmosfera, desprinsă parcă din cărțile bacoviene, a fost „spartă” de apariția baremelor de corectare. Ieftine ca braga. Doar 10.000 de lei pentru o foaie trasă la xerox. Și nici măcar nu mai era roz – bonbon ca în anii trecuți. Dar ce mai contează juma’ de „pol”, cînd efectele hîrtiei cu pricina sînt uriașe: diminuarea emoțiilor. O acțiune desăvîrșită de trecerea timpului și apariția candidaților. În timp ce aștepta o mașină care s-o scutească de un duș bun, Dana Doboș a povestit că subiectele „nu au fost așa grele, față de cele de la bac. Mă așteptam la ceva mai greu. Sper să iau!”. Cîțiva pași mai încolo, un candidat nervos înjura de mama focului pentru că o secretară îl informase greșit cu privire la data și ora examenului de la Facultatea de Științe. „Sînt din județul Vrancea și am venit azi degeaba. Ultimul tren îl aveam la două, iar acum e deja trei”, ne-a spus, cu năduf, tînărul.
Ceva mai puțini norocoși, părinții și rudele candidaților de la Facultatea de Inginerie au trebuit să se mulțumească cu adăpostul oferit de umbrele și coroanele copacilor. Un amănunt mult prea puțin important. „Putea să plouă cu găleata, eu tot nu stăteam acasă, Pur și simplu, nu pot”, ne-a mărturiist un părinte care, fără umbrelă, înfrunta cu stoicism ploia mocănească. Sprijinul moral al celor de afară a avut, se pare, o importanță destul de mare, mai ales că subiectele nu au fost, cel puțin la matematică, dintre cele mai ușoare. Cel puțin pentru unii. „Destul de greu. În alți ani nu știu cum s-a dat, dar mie mi s-a părut greu”, ne-a spus Mirela Bîndac. De contat, a contat fiecare amănunt, de la bagajul de cunoștințe, la timpul acordat, ori la modul de supraveghere. „N-a fost greu, avînd în vedere durata examenului”, ne-a mărturisit Nicoleta Chirilă, în timp ce Marius Cercel a afirmat că subiectele „au fost ușoare, supraveghetorii au fost exigenți, te urmareau, nu aveai voie să te miști”. Rezultatele examenului de admitere vor fi cunoscute la începutul săptămînii viitoare. Pînă atunci, urmează, astăzi și mîine, o nouă „repriză” de emoții, de astă dată pentru candidații de la Facultatea de Științe, dar și cea de Litere. (Eduard CUCU, Andreea CEASĂR, Raluca BLĂNARU, Mirabela ENEA).
Lasă un răspuns