• prima tranșă de bani a fost deblocată, astfel că lucrările pot începe • acordul de finanțare a proiectului privind îmbunătățirea sistemelor de alimentare cu apă, colectare și tratare a apei în municipiul Bacău ar putea fi semnat la sfîrșitul lunii septembrie
Comunitatea Europeană a deblocat o primă tranșă a creditului acordat Regiei Autonome de Gospodărie Comunală Bacău pentru realizarea proiectului Valea Uzului II. „Deblocarea acestor fonduri înseamnă, practic, o undă verde din partea creditorului, în condițiile în care, pînă acum, exista doar un acord scris. Cu cele 3,8 milioane de euro pentru care avem confirmare de deblocare, investiția poate demara”, ne-a declarat directorul RAGC, Adrian Craiovan. Cele 3,8 milioane de euro deblocate au ca destinație realizarea primelor demersuri în vederea începerii lucrărilor la proiectul Valea Uzului II, primul pas fiind analizarea proiectelor de consultanță. Următoarea etapă a procedurii de obținere a creditului din fonduri ISPA este semnarea memorandumului între Ministerul Integrării Europene și reprezentanții Comunității Europene. Acordul de finanțare prin care comisia Europeană dă acceptul în vederea finanțării cu 39 de milioane de euro, prin programul ISPA, a proiectului privind îmbunătățirea sistemelor de alimentare cu apă, colectare și tratare a apei în municipiul Bacău ar putea fi semnat la sfîrșitul lunii septembrie.
Valoarea totală a proiectului intitulat generic Valea Uzului II se ridică la 52 de milioane de euro, acesta fiind finanțat în proporție de 75% prin Programul ISPA, adică 39 milioane de EURO, diferența fiind suportată de RAGC Bacău prin contractarea unui împrumut garantat de stat de la Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Luna trecută, RAGC Bacău a semnat precontractul de împrumut cu BERD, în vederea contractării împrumutului de 13 milioane de euro cu care trebuie să coparticipe la finanțarea proiectului.
Proiectul Valea Uzului II are ca obiectiv realizarea aducțiunii de apă de la barajul de la Valea Uzului, realizarea unei stații de tratare a apei potabile, proiect în premieră în Bacău și retehnologizarea și reconstrucția stației de epurare a apelor uzate. De asemenea, din cele 52 de milioane de euro, o parte din bani vor avea ca destinație înlocuirea a 11,5 km de canalizare. „Sînt rețele de canalizare în Bacău care datează de peste 100 de ani, iar modernizarea este absolut necesară”, a mai spus directorul Adrian Craiovan. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns