Nivelul restantelor la creditele bancare ale bacauanilor a crescut si in luna iunie si se apropie de recordul din ultima perioada, atins in august 2011. Daca atunci bacauanii datorau ceva mai mult de 400 de milioane de lei, in iunie nivelul a ajuns la 393,70 de milioane. In iunie, cresterea fata de luna anterioara a fost de aproape 15 milioane de lei, iar restantele au ajuns la aproape 394 de milioane de lei. Aceasta se afla in contrast cu o alta evolutie, care tine si ea pasul luna de luna cu prima: a economiilor bacauanilor in bancile comerciale.
Economiile au fost mai mici, la sfirsit de iunie si au ajuns la aproape 7 miliarde de lei, de asemenea aproape de un record al tuturor timpurilor inregistrat chiar in luna mai 2012 – asa cum rezulta din situatia facuta publica de Banca Nationala a Romaniei.
Lucrurile nu par a se opri aici. Volumul creditelor solicitate bancilor a crescut usor, iar la sfirsitul lunii iunie a ajuns la peste 4 miliarde de lei, mai mare cu peste 33 de milioane de lei fata de luna mai. Bacauanii au solicitat bancilor credite in lei de aproape 2 miliarde de lei, iar in valuta la echivalentul a peste 2 miliarde de lei. In schimb, disponibilitatile la vedere, depozitele pe termen si depozitele rambursabile dupa notificare si altele sint in valoare de aproape 7 miliarde de lei.
Cel mai mare volum al creditelor, fie in lei, fie in valuta, este cel al creditelor curente, aflate in preluare sau rambursare. Creditele restante ramin, in continuare, mai mici decit economiile, dar de 10,44 de ori mai mari decit cele din luna octombrie 2008 (adica fata de inceputul crizei economice), cind au ajuns la numai 37,7 milioane de lei. Este de inteles ca rezidentii au cel mai mare volum de credite, peste 2 miliarde de lei, pe cind nerezidentii abia ating 1,90 de milioane de lei.
Problema cea mare ramin, in continuare, si pe piata bacauana, creditele pentru consum ale populatiei, care sint cele mai mari, de aproape 513 milioane de lei in ambele tipuri de valuta, in timp ce pentru locuinte s-au cerut numai 432 de milioane de lei, iar pentru alte scopuri doar 9,78 de milioane (in crestere fata de luna mai). Cel mai mare volum de credite apare, insa, in contul agentilor economici, adica peste 1,10 miliarde de lei, in moneda nationala sau echivalentul in valute.
La capitolul disponibilitati, putem vorbi de economii importante si in cazul firmelor si al institutiilor. Acestea aveau in cont depozite in valoare de 89 de milioane de lei, in scadere fata de luna mai. Populatia detine, insa, ponderea, ca de obicei, la sfirsitul lunii martie suma fiind de aproape 739 de milioane de lei (in usoara scadere).
Lasă un răspuns